Sluttspillet om Bagdad er definitivt innledet etter at den angloamerikanske invasjonshæren har erobret Saddam International Airport utenfor Bagdad og i barnlig seiersrus som sin første offisielle handling har tilbakeført den til det opprinnelig navn — Bagdad International Airport.

DET BETYR også at det er duket for nye runder om Saddam Husseins skjebne, nær sagt for hvert skudd som avfyres og hver bombe som slippes.

Det har vært mange slike allerede. Hver gang den irakiske presidenten har vist seg på fjernsynsskjermene, har dette utløst granskinger med billed- og lydtolkninger, studier av kroppsspråk, og jeg vet ikke hva.

Og hver gang har Saddam-granskerne konkludert med at det er sannsynlig at det er den virkelige Saddam som har talt til folket.

Gårsdagens budskap fra Bagdad fremført av det vi må tillate oss å kalle en autoritativ kilde, visestatsminister Tariq Aziz - mannen som angivelig var flyktet nesten før de første bombene falt, men som fortalte at han torsdag hadde hatt et flere timer langt møte med presidenten:

«Saddam lever og har det bra. Han er ved god mot og i fin form. Og han har full kontroll med landet».

Akkurat det siste utsagnet kan det stilles atskillige spørsmål ved, men la oss la det ligge her.

La oss heller dvele litt ved det faktum at ryktene om Saddams helse og hvor han er eller ikke er har versert nærmest kontinuerlig siden de første bombene falt over Bagdad. Nettopp med mål å uskadeliggjøre Saddam Hussein og hans innerste krets.

DET BRINGER OSS raskt til historien fra i fjor høst om at en tysk lege med vitenskapelige metoder hadde slått fast at det finnes minst tre «ekstrautgaver» av Saddam Hussein.

Legen hadde blant annet inngående studert 450 foto av den irakiske presidenten. Dieter Buhmann, som legen heter, mente å kunne si at siden 1998 er det bare dobbeltgjengerne som har stått frem offentlig.

Opplysningene kom frem i et program på den tyske fjernsynskanalen ZDF og gikk sin seiersgang verdens over, også i Norge. I programmet ble en angivelig avhoppet irakisk etterretningsoffiser sitert på at han hadde vært med på å rekruttere dobbeltgjengere for Saddam. Vedkommende skal i dag leve i eksil og er medlem av irakisk opposisjon.

Om så er at Saddam Hussein har omgitt seg med en rekke dobbeltgjengere, så betyr det at det kan bli en vanskelig oppgave å sannsynliggjøre at det er den virkelige Saddam Hussein som er tatt til fange eller tatt av dage. Dersom amerikanere eller briter ikke har materiale som gjør det mulig å DNA-teste den personen de mener er Saddam Hussein.

Og har man flere Saddamer, kan det bli litt av et skuespill om etterforskerne ber om at «den virkelige Saddam tar et skritt frem».

Krigen i Irak er for alvorlig å spøke med, men spørsmålet om presidentens skjebne, og det som kommer etter, er en del av den tragiske virkeligheten. Ikke minst dersom det hersker den minste tvil om Saddam Hussein er uskadeliggjort eller ikke.

EN ANNEN SIDE av denne virkeligheten finnes på web-siden Debkafile. Dette er en webside somen tidligere israelsk etterretningsagent står bak. Den er ofte velinformert, og den er tidlig ute med nyheter. Ofte blir de bekreftet, andre ganger er det grunn til å stille spørsmål ved både sannhetsgehalten og årsaken til at nyheten, sann eller usann, ble presentert.

Torsdag kunne web-siden, med henvisning til sine eksklusive Midtøsten-kilder, fortelle at toppfolkene i Irak har forhåndsbetalt og leiet et eksklusivt feriehotell ved den syriske Middelhavskysten, like i nærheten av feriestedet til den syriske presidentfamilien.

Siden 23. mars har en større gruppe irakere oppholdt seg på hotellet, gruppen kan omfatte Saddam Hussein og hans to sønner, men det er ikke bekreftet.

Atkomsten til hotellet, både fra sjø- og landsiden, bevoktes av syriske kommandosoldater.

Mer er det kanskje ikke å si om det. Bortsett fra at det er offisielt at Syrias president Assad i tiden rundt krigsstart tilbød Saddam Hussein asyl.

SADDAM?: Disse tv-bildene gikk verden over fredag.