En irakisk føderasjon etter mønster av Bosnia-Hercegovina er opplegget senator Joseph Biden skisserer, mens president George W. Bush roser Iraks nye regjering som vil forsvare interessene til et samlet Irak.

– Min holdning er at Irak kan bevares som en enhet gjennom en desentralisering der de tre etniske gruppene får anledning til å styre seg selv, sier Biden til The Washington Post. Han er demokratenes fremste representant i Senatets utenrikskomité.

Kurderne, sunniaraberne og sjiamuslimene skal få utstrakt selvstyre i sin regioner, mens sentralregjeringen skal ha hånd om oljeinntektene, utenriks— og forsvarspolitikken.

Bosnia-modell

Opplegget som Biden presenterte i avisinnlegg og i en tale sist helg, er utarbeidet i samarbeid med Leslie Gelb, som tidligere ledet Council on Foreign Releations i Washington, skriver den britiske avisen The Guardien.

Tanken bak dette opplegget er å bevare et samlet Irak ved å desentralisere landet, slik oppskriften ble for Bosnia under Dayton-forhandlingene i 1995. Det er viktig for USA å legge om Irak-strategien for å få slutt på blodbadet som truer med å rive landet i filler, mener Biden.

Opplegget kommer samtidig med at oppslutningen om Bush og hans håndtering av Irak-konflikten viser nye lavmål. Det er bare 37 prosent av amerikanerne som støtter presidentens Irak-opplegg, og 52 prosent mener i dag at det var galt å gå til krig i 2003.

Stoler på sine

Men Bush velger å bygge på tilbakemeldingene han har fått fra utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Donald Rumsfeld etter deres Irak-reiser. De viser til at den nye regjeringen i Bagdad er fast besluttet på å lykkes.

– Vi har partnere som skal hjelpe det irakiske folk til å realisere sine drømmer. Men de må få vite at vi står sammen med dem, sa Bush mandag, nøyaktig tre år etter at han erklærte oppdraget i Irak som fullført.

– Men oppdraget var langt fra fullført 1. mai 2003, slik Bush hevdet fra flydekket på et hangarskip utenfor San Diego, og det er ikke fullført i dag heller, konkluderer den demokratiske senatoren Frank Lautenberg.

Senator Biden var blant demokratene som sto ved Bushs side i oppkjøringen til Irak-krigen, noe han er blitt kritisert for i ettertid. Men han mener Bush-administrasjonen ikke har forberedt seg på hva som kunne skje i tiden etter at selve krigshandlingene var over og Saddam Hussein var fjernet.

– Plan med mening

Nå går Biden inn for at USA skal trekke sine militære styrker ut av Irak innen 2008, når hans plan for desentralisering er på plass. Men USA bør beholde en kontingent på rundt 20.000 soldater i Irak for å fortsette krigen mot terroristene.

– Dette opplegget gir absolutt mening. Hvis de ulike gruppene får hånd om økonomi og kultur og langt på vei kan styre seg selv, vil Irak som nasjon ha en mulighet til å overleve, sier David Phillips, som tidligere var ansatt i utenriksdepartementet og arbeidet som rådgiver for Bush i Irak.

Phillips har selv tidligere antydet en desentralisering, men alle slike planer blir avvist av Det hvite hus.

– Ingen irakisk leder har foreslått en oppsplitting av makten og en svak sentralregjering. Det har heller ikke det irakiske folk gitt sin støtte til, sier avtroppende talsmann for president Bush, Scott McClellan.