Byggeplanene, som fredag ble lagt fram av det israelske boligdepartementet, kommer på et følsomt tidspunkt. USA kjemper for å redde fredssamtalene mellom Israel og palestinerne etter at Israels byggestans på Vestbredden har gått ut.

Palestinerne nekter å fortsette samtalene dersom Israel fortsetter å utvide bosetningene i okkuperte områder.

Ifølge den israelske nettavisa Ynet godkjente Israels statsminister Benjamin Netanyahu de nye byggeplanene torsdag.

**Les også:

Jødiske aktivister på vei til Gaza**

Ber USA om hjelp

Planene blir møtt med kraftig fordømmelse fra palestinsk hold.

— Vi ber USA om å holde den israelske regjeringen ansvarlig for nok en kollaps i forhandlingene og fredsprosessen. Det skjer som et resultat av at denne regjeringen insisterer på å drepe ethvert tilløp til å gjenoppta forhandlingene, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat.

Selv om den ti måneder lange byggestansen ikke omfattet Øst-Jerusalem, som Israel betrakter som en integrert del av landet, hadde Netanyahu i det stille unnlatt å godkjenne byggeprosjekter i byen mens stansen varte for å unngå konflikt med USA.

Ifølge Ynet er hensikten med de nye boligplanene å signalisere til høyresiden at Netanyahu ikke vil la seg presse til å forlenge byggestansen.

**Les også:

Vil bytte byggestopp mot spion**

— Vil hindre fred

Den israelske fredsgruppa Peace Now, som følger byggingen på de okkuperte områdene nært, mener at de nye byggeplanene blir til stor skade for fredsprosessen.

— Faktum er at noen - enten boligministeren eller statsministeren - prøver å få fram et poeng, nemlig at de vil legge kjelker i veien for fredsbestrebelsene, sier Hagit Ofran i Peace Now.

— En slik beslutning blir et problem for fortsettelsen av samtalene, og det er akkurat det de prøver å oppnå, sier hun.

Ofran peker på at det er første gang en slik plan er blitt godkjent siden mars, da Israel ga grønt lys for byggingen av 1.600 nye boliger i Øst-Jerusalem på samme tid som USAs visepresident Joe Biden var på besøk.

Den godkjenningen utløste en større krise i forholdet mellom Israel og USA.

— Norge må legge sterkere press på Israel, som med nok en utvidelse av bosetninger i det okkuperte Øst-Jerusalem truer de pågående fredssamtalene, mener generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

**Les også:

Nå snakker de sammen igjen**

Okkupert og annektert

I motsetning til israelske innbyggere, får palestinere ikke innvilget byggetillatelser, skriver KN.

— Israel bedriver en systematisk diskriminering av de palestinske innbyggerne i Jerusalem, mens bosetningene, som er ulovlige ifølge internasjonal humanitær rett, stadig får større områder å utfolde seg på, sier Sommerfeldt.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem sammen med resten av Vestbredden under seksdagerskrigen i 1967. Umiddelbart etterpå ble Øst-Jerusalem annektert og gjort til en integrert del av Israel.

Det er ikke blitt akseptert av verdenssamfunnet, som nekter å legge sine ambassader til Jerusalem så lenge okkupasjonen fortsetter, eller av palestinerne, som vil ha Øst-Jerusalem som hovedstad i sin framtidige stat.