Svært få mennesker i fattige deler av verden har fått nyte godt av den rivende utviklingen i IT-teknologien. Luxembourgs 400.000 innbyggere har flere internettoppkoblinger enn alle de 800 millioner innbyggerne i Afrika til sammen, sa FN-talsmann Shashi Tharoor da det tre dager lange møtet i Tunisias hovedstad startet.

USA fikk avklart det viktigste punktet på sin dagsorden i en avtale allerede før møtet startet onsdag, og beholder kontrollen over systemet med domenenavn som styrer internettrafikken i hele verden.

Deltakerne er først og fremst fra afrikanske og latinamerikanske land, og det er også her tilgang til den globale informasjonsstrømmen er dårligst.

– Det er ikke ønsket om teknologi i seg selv, men hvilke muligheter teknologien utgjør, som er grunnleggende, mener generalsekretær Annan og legger til at den teknologiske utviklingen har gitt enorme fordeler til altfor få mennesker.

Kontrollerer internett

Flere fryktet før møtet at uenighet om hvem som skal ha kontrollen over internettrafikken skulle overskygge diskusjonene om fattiges tilgang til IT-teknologien. Både Kina og Iran har lenge presset på for å frata USA retten til å kontrollere domenesystemene og heller gi FN retten til å føre tilsyn med internett. I dag er det organisasjonen Internett Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) som har oppsyn med domenenavn. ICANN er underlagt det amerikanske handelsdepartementet.

Onsdag inngikk imidlertid forhandlere i Tunisia en avtale der ICANN beholder retten til å kontrollere internettrafikken. Det ble i tillegg opprettet et råd som skal diskutere problemstillinger i forbindelse med informasjonsteknologi, uten at denne får noen reell makt.

– Amerikanske myndigheters rolle er ikke endret slik vi var svært bekymret for at skulle skje, sier USAs forhandler David Gross.

Amerikanske myndigheter frykter at udemokratiske regimer lettere kan drive sensur av nettsteder og at den teknologiske utviklingen vil gå i stå hvis FN får ta over kontrollen over domenesystemene.

Sensur

Vertslandet Tunisia er blant landene som blir beskyldt for å drive omfattende sensur av nettsider. Myndighetene stenger nettsteder der det ytres kritikk mot regimet og flere tunisiere er blitt fengslet etter å ha uttrykt meningene sine på internett, skriver Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

– Tunisia nekter å følge både nasjonale og internasjonale regler for ytringsfrihet, rett til informasjon og rett til privatliv ved å sensurere internett, heter det i rapporten.

– Da jeg hørte at FN-møtet skulle arrangeres her, tenkte jeg at det er en hån at diktaturstaten får denne muligheten til å vise en moderne maske og gjemme sannheten, sier menneskerettsforkjemperen Mokhtar Yahyaou