Myndighetene i Thailand tilbyr flyselskapene å bruke en militærflyplass sør i landet. Samtidig er det inn-ført unntakstilstand rundt de to okkuperte flyplassene i Bangkok.

Unntakstilstanden gir de militære vide fullmakter til å fjerne tusenvis av demonstranter som lammer flytrafikken til og fra den thailandske hovedstaden.

Det er også innført forbud mot folkeansamlinger på og ved flyplassene, og mediene har fått forbud mot å bringe nyheter «som kan forårsake panikk».

Beleiret ny flyplass i Bangkok

Thailandske myndigheter håper samtidig at flyselskapene som har måttet innstille ruter til og fra landet, inntil videre vil ta i bruk U-Tapao-flyplassen 190 kilometer sørøst for Bangkok.

Chartertrafikk

U-Tapao var en viktig base for amerikanske bombefly under Vietnamkrigen og har en rullebane på over 3.500 meter.

I dag benyttes U-Tapao av Thailands sjøforsvar og luftforsvar, men den fungerer også som lokal-flyplass for Rayong-provinsen og benyttes av Finnair og andre internasjonale flyselskap til chartertra-fikk.

— Dersom noe flyselskap ønsker å lande eller ta av fra U-Tapao, så er det bare å spørre og vi kommer øyeblikkelig til å gi tillatelse, sier sjefen for luftfartsmyndighetene i Thailand, Chaisak Angka-suwan.

— Dette gjør vi for å hjelpe passasjerer som ønsker å reise hjem, legger han til.

Okkuperer

Tusenvis av demonstranter har de siste dagene lammet all trafikk til og fra Suvarnabhumi-flyplassen i Bangkok.

Onsdag tok aktivistene også kontroll over den gamle hovedflyplassen Don Mueang som benyttes til innenlandstrafikk.

Thai Airways, som daglig har 140 internasjonale ruter til og fra Bangkok, er blant dem som nå vur-derer å ta i bruk U-Tapao-flyplassen.

Les også: Krever nyvalg

Store tap

Titusenvis av reisende har måttet avlyse planlagte ferieturer til Thailand, mens andre sitter strandet i Bangkok uten å komme seg hjem.

Turistnæringen anslår at de daglig taper 50 millioner kroner på flyplassblokaden og frykter at de langsiktige skadevirkningene kan bli store.

— Flyplassen er hjertet i landets turisme. Mellom 60.000 og 70.000 turister skulle nå daglig ha pas-sert gjennom Suvarnabhumi, sier presidenten i Thailands turistråd, Kongkrit Hiranyakit.

— Over 20 land har utstedt reiseråd eller advarsler mot å besøke Thailand, og dette vil påvirke tu-ristnæringen i minst seks måneder fremover, sier han.

Nærmere 15 millioner mennesker besøkte Thailand i 2007, og myndighetene hadde håpet på like godt besøk i år.