Lederen for forsvarskomiteen i Senatet, Carl Levin, sa søndag til TV-kanalen Fox News at de undersøker om det kan være mulig å begrense eller trekke tilbake fullmakten presidenten fikk i oktober 2002 til å invadere Irak.

Han sa at det de vil er å hindre Bush i å sende nye 21.500 soldater, og at det er liten vilje i kongressen til å stanse finansieringen av krigen fordi det kan ramme sikkerheten til soldatene som er i Irak.

Også Joe Biden, som er leder for utenrikskomiteen, går inn for å begrense eller trekke tilbake fullmakten.

Til CBS sa han at demokratene ønsker å gjøre det klart at fullmakten ikke åpner for å sende amerikanske soldater inn i en borgerkrig. Han vil presisere at den bare bør tillate opplæring av irakiske styrker og beskytte Irak mot al-Qaida.

Verste bommert Den stadig vanskeligere situasjonen i Irak ligger allerede an til prege valgkampen i USA neste år. Senator Harry Reid kalte søndag Irak-krigen den verste utenrikspolitiske bommerten i USAs historie, verre enn Vietnam.

– Vi befinner oss i et dypt hull, og vi må finne en måte å grave oss ut på, sa han til CNN.

Ifølge Levin var fullmakten Bush fikk i 2002 ”en vid fullmakt, som åpnet for at han kunne gjøre omtrent som han ville i Irak, og nå har endt med at vi er inne i harde kamper i Irak, inne for fullt i Bagdads nabolag.

– Jeg tror det vi vurderer, er en modifisering av fullmakten slik at vi kan begrense oppdraget til å være et støtteoppdrag i stedet for et kampoppdrag. Det er noe helt annet enn å kutte finansieringen, sa Levin.

Vil refse Bush Men han lovte at demokratene på en eller annen måte skal få gjennom vedtak som går i rette med Bush for håndteringen av krigen, selv om de ikke greide å få åpnet for en debatt og en avstemning i Senatet om et forslag som uttrykker misnøye med krigen.

Levin gjorde det klart at demokratene mener at beslutningen om å sende 21.500 flere soldater til Irak er en feil, og at den bare tjener til å få USA dypere inn i borgerkrigen.

Talsmannen for Det hvite hus, Tony Snow, gikk imot demokratene og sa at støtte til Bushs plan er en måte å vise støtte til soldatene i Irak ved å sende dem forsterkninger.

Men republikaneren Chuck Hagel, som har brutt med partiet når det gjelder Irak, sier at han er åpen for å endre fullmakten.

I forrige uke vedtok Representantenes hus med stemmene til alle unntatt to av de 233 demokratene og 17 republikanere å uttrykke misnøye med Bushs håndtering av krigen.

Men et forsøk på å få tatt opp til avstemning et lignende forslag i Senatet mislyktes fordi republikanerne greide å blokkere debatten mot viljen til 49 demokrater og sju republikanere. (©NTB)

LARRY DOWNING