En offentlig kommisjon som har vurdert dødsstraffen har kommet til at den bør avskaffes, skriver New York Times.

Det finnes ikke gode bevis for at dødsstraff tjener sin hensikt. Tvert om er dødsstraff i stadig større grad i strid med «framvoksende normer for anstendighet», heter det i kommisjonens rapport.

New Jersey, sammen med Illinois og Maryland, har tidligere vedtatt midlertidige forbud mot dødsstraff. Åtte andre delstater, blant dem New York, har midlertidig innstilt henrettelser.

Blir trolig vedtatt Eksperter på dødsstraff sier New Jersey er den første delstaten i USA som mottar en offisiell anbefaling om at dødsstraffen oppheves. Forslaget fremmes i en stat med demokratisk flertall i delstatsforsamlingen og med en demokratisk guvernør, som også er en markert motstander av dødsstraff.

Guvernør Jon S. Corzine sier han ser fram til å samarbeide med New Jerseys folkevalgte for å sette anbefalingene ut i livet og avskaffe dødsstraffen.

Kommisjonen, som har vært sammensatt både av jurister, politifolk, geistlige og pårørende til mordofre, foreslår at dødsstraffen erstattes med fengsel på livstid uten mulighet for benådning.

Voksende motstand Forslagene er uttrykk for en voksende motstand mot dødsstraff over det meste av USA, mener eksperter. Antallet henrettelser har nesten blitt halvert siden 1999. En meningsmåling fra 2006 viser at den amerikanske befolkningen er delt omtrent på midten i synet på dødsstraff. Tidligere har et klart flertall støttet dødsstraff.

— Vi er i en periode med nasjonal nyvurdering i forhold til dødsstraffen. Jeg tror det som skjer i New Jersey kan ha sette fart i denne utvikling, sier professor Austin D. Sarat til New York Times.