New York: USA har lovet ubetinget støtte til Sør-Korea etter at det er funnet beviser for at Nord-Korea senket en sørkoreansk korvett.

Utenriksminister Hillary Clinton lenge planlagte reise til Asia skulle egentlig handlet om penger og Iran. Men hennes besøk i Kina er i høy grad blitt et forsøk på å unngå en opptrapping til krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Både Clinton og Det hvite hus i Washington har lovet full støtte til Sør-Korea i forbindelse med de strenge sanksjonene mot naboen nord. Samtidig sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon – som selv er fra Sør-Korea – at han er overbevist om at Sikkerhetsrådet vil gripe saken an i overensstemmelse med den alvorlige situasjonen. Kina vil med sin vetorett og sitt nære forhold til det isolerte nordkoreanske styre spille en nøkkelrolle.

Sør-Korea stenger nå all handel, blokkerer for nordkoreanske skip, gjenopptar sin propagandakrig langs grensen og ber FNs sikkerhetsråd gå til aksjon. Internasjonale eksperter har konkludert med at den sørkoreanske korvetten «Cheonan» forliste 26. mars fordi den ble truffet av en torpedo avfyrt fra en nordkoreansk ubåt. Hele bemanningen på 46 om bord omkom, noe som er det største militære tapet for Sør-Korea siden våpenhvilen med Nord-Korea i 1953.

Sterkere fysiske angrep vil følge for å fjerne kilden til provokasjonen om Sør-Korea utfordrer vår rettferdige aksjon

Nordkoreansk meddelelse

Sør-Korea: Vi har beviser

Mistanken mot Nord-Korea var klar fra begynnelsen. Men Sør-Korea har vært forsiktig med å reagere før man mente å ha klare beviser. De kom i forrige uke i form av en rapport fra eksperter fra Sør-Korea, USA, Storbritannia, Australia og Sverige, som sier at man ved å tråle havbunnen rundt vraket av «Cheonan», som er delt i to, har funnet deler av en torpedo. Det er funnet en propell, en motor og en del av styresystemet til en torpedo som ifølge eksperter har veid 1,7 tonn og har hatt en sprengkraft på 250 kilo. Ifølge rapporten kjenner man igjen koreanske skrifttegn på våpenrestene som går igjen på andre våpen fra Nord-Korea.

Ifølge BBC har Nord-Korea avvist anklagene som landets hovedavis betegner som «en uakseptabel og alvorlig provokasjon». Flere uttalelser som er brakt videre av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, inneholder også direkte trusler om krig. En anonym talsmann fra militæret truer i første omgang med at Nord-Korea vil skyte på høyttalerne om Sør-Korea gjør alvor av å gjenoppta den psykologiske krigføringen. Tidligere har dette foregått ved hjelp av propagandameldinger fra kraftige høyttalere ved grensen.

— Sterkere fysiske angrep vil følge for å fjerne kilden til provokasjonen om Sør-Korea utfordrer vår rettferdige aksjon, heter det blant annet.

Washington Post vurderer at presidenten i Sør-Korea ikke er interessert i en militær konfrontasjon, som lett kan bli opptakten til krig. Men president Lee sa i går i en tv-tale blant annet at «Nord-Korea må betale en pris som er på størrelse med den provoserende handlingen de har utført», og Lee sier at Sør-Korea vil følge prinsippet om «preventiv avskrekkelse».

Kina avventer

Det hvite hus sier at de sørkoreanske reaksjonene er «fullstendig på sin plass«, og Hillary Clinton har fra Beijing sagt at USA «arbeider hardt for å unngå en opptrapping av aggressivitet og provokasjoner. Det er en farlig situasjon nordkoreanerne har skapt i regionen. Og det er en situasjon ethvert land med grense til eller i nærheten av Nord-Korea forstår må roes ned».

Kina har så langt forholdt seg svært taus og har offisielt kommentert forliset av «Cheonan» som «beklagelig». Sør-Korea og Kina står for omkring 80 prosent av handelen som Nord-Korea har med utlandet, der Kina er den største handelspartneren.

Clinton reiser tirsdag videre fra Beijing til den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

DELT I TO: Den sørkoreanske korvetten «Cheonan» måtte hentes opp fra havbunnen i to deler. Et internasjonalt ekspertpanel sier at det finnes beviser for at «Cheonan» ble truffet av en torpedo.
LEE JAE-WON