HELE HELGEN har amerikanerne spurt seg selv hvorvidt John McCains valg av Sarah Palin som visepresidentkandidat er utrolig smart eller helt idiotisk. Ingen virker helt sikre på hva som er svaret. Men de fleste syntes enig om at det enten er det ene eller det andre.

Og alle er enig om én ting: Denne valgkampen kommer ikke til å bli kjedelig.

MCCAIN GAMBLER HØYT og håper på å tekkes to grupper med denne avgjørelsen.

Den konservative basen kan like Palin fordi hun er en sterk motstander av selvbestemt abort (til og med i tilfeller av incest og voldtekt), og fordi hun er en våpenentusiast. Denne gjengen, som hjalp George W. Bush å vinne to valg, er lunken til McCain.

Hillary-flyktningene kan like henne fordi ... vel, fordi hun er en kvinne. Det tror i alle fall en del konservative kommentatorer.

Ved første øyekast virker det absurd. Sarah Palin har stort sett politiske holdninger som er stikk motsatte av det Hillary Clinton kjempet så hardt for.

I en pressemelding fra Clinton der hun gratulerte Palin, skriver senatoren fra New York at Alaska-guvernøren vil «ta landet i feil retning».

Mange Hillary-supportere som har uttalt seg i media i helgen virker regelrett fornærmet for at noen kunne tro at en hvilken som helst annen kvinne kan erstatte Clinton.

Selv den republikanske statistikeren Kellyanne Conway følte hun måtte sette skapet på plass.

— Kvinnelige velgere - spesielt kvinnelige velgere - stemmer ikke på bakgrunn av én ting. Takk og lov. Vis oss litt respekt. Vi sier ikke bare: «Åh, der er en kvinnelig kandidat. Jeg stemmer for henne», sa Conway til The Wall Street Journal.

MEN DER ER ET ANNET viktig aspekt som man ikke skal undervurdere, nemlig at amerikanerne er ville etter personlige historier. Demokratene brukte mye av landsmøtet sitt i forrige uke på nettopp dette.

Hver kveld ble hovedtaleren introdusert av en fancy video som viste barndomsbilder og intervjuer med familie og venner. Deretter repeterte taleren selv de viktigste punktene i livet sitt.

Joe Biden trakk frem det alle nå vet; at han stammet som liten, at han tar toget hjem hver kveld, at familien slet med å få endene til å møtes. Michelle Obama, en gang en tøff og politisk engasjert kvinne, snakket om barna sine og hvor god far Barack er, åpenbart det eneste hun fortsatt har lov å uttale seg om. Mesteren selv, Barack Obama, har brukt sin spesielle bakgrunn og oppvekst gjennom hele sin karriere.

Men i Sarah Palin får Obama en verdig motstander i spennende historiefortelling.

Amerikansk media har allerede strømmet til Wasilla, den bittelille byen hvor Sarah Palin fortsatt bor, for å endevende hver detalj av livet hennes. De er godt i gang med å intervjue alle de 7000 innbyggerne, fra ordføreren til den lokale fylliken.

Avisenes profiler av Palin i helgen var klassiske fremstillinger av den historien amerikanerne elsker høyest av alt: Historien om «the underdog» - hun som klatret til topps mot alle odds.

Mediene har allerede begynt å fråtse i detaljene: Da hun ble valgt solgte Sarah guvernørens privatfly og kjører isteden selv. Hun jobbet så langt ut i det siste svangerskapet sitt at hun nesten fødte på talerstolen. Hun går på jakt og jogger en og en halv mil hver dag. Hun har en sønn som skal til Irak. Og hun er den eneste av de fire toppkandidatene som faktisk lever et tilnærmet normalt liv i den amerikanske middelklassen. Selv kaller hun seg «hockeymamma».

DERMED HAR MCCAIN tilført kampanjen sin noe den sårt trenger: Nemlig medieoppmerksomhet. Med sin Alaska-suprise stjal han mye av rampelyset akkurat når Obama skulle sole seg i glansen av massemønstringen i Denver.

Når amerikanerne velger president vektlegger mange kandidatens karakter mer enn hans eller hennes politiske idealer. Da blir fortellingen viktig. Og historien om Sarah Palin har nettopp begynt. Onsdag blir hun formelt nominert ved republikanernes landsmøte her i Minneapolis, i et mannsdominert program som begynner med Arnold Schwarzenegger og George W. Bush i dag.

Med det begynner valgkampen et nytt kapittel. Ingen aner hvordan det ender. Men hockeymammaen fra Alaska blir garantert en god historie.

ETT KVINNELIG ANSIKT FOR ET ANNET? Kvinnelige velgere stemmer ikke utelukkende på bakgrunn av kjønn. 62 prosent av velgerne sa at kjønnet på McCains visepresident ikke spilte noen rolle. McCain-supporter Gayle Novak (50) er aktiv pengeinnsamler for den republikanske presidentkandidaten. Hun håpet på Mitt Romney som visepresident. - Han har ledererfaring og kompetanse til å ta fatt i økonomien, sa hun. FOTO: MARITA AAREKOL
marita aarekol