CHRISTIAN LURAHANS K. MJELVA

Båtbyggerfamilien Viksund fra Askøy har i mange år bygget båter på Sri Lanka. I dag driver Jostein Viksund selskapet Viksund Asia Private Limited på øyen.

Ifølge Sri Lankas forsvarsdepartement har Viksund Asia gitt et eksemplar av sin nye båtmodell, Viksund 605, til Sri Lankas kystvakt.

Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa fikk fartøyet overlevert av Jostein Viksund under en seremoni fredag.

Gaven var en «... hyllest til de seirende væpnede styrkene», ifølge departementets nettside.

Blodig konflikt

Ifølge NTB er mer enn 70.000 mennesker drept i konflikten på Sri Lanka siden 1983.

Utbryterne i Tamiltigrene (LTTE) har kjempet for en egen tamilsk stat. Etter en voldsom offensiv fra regjeringsstyrkenes side er Tamiltigrene nå tvunget opp i et hjørne nordøst i landet.

Ifølge nettstedet tamilnet.com har Sri Lankas kystvakt drept mer enn 400 tamilske fiskere de siste årene. Dette er likevel et tall som er vanskelig å få bekreftet, ifølge forsker Hugo Stokke ved Christian Michelsen Institutt.

På grunn av tidsforskjellen fikk ikke BT kontakt med Jostein Viksund i går kveld. Hans bror Rune Viksund er daglig leder i Viksund Båt AS på Askøy, og han understreker at Askøy-firmaet ikke har noen eierinteresser i selskapet på Sri Lanka.

Rune Viksund forteller at saken allerede har resultert i en del «ekle e-poster».

— De skriver at vi har tamilsk blod på hendene. Men vi har ingen politiske meninger i saken. Alt vi prøver på, er å bygge og selge båter. Det er vel også hva min bror forsøker på Sri Lanka.

- Problematisk

Stortingsrepresentant Rune Skjælaaen (Sp) har engasjert seg for tamilenes sak. Han sier dette, når vi fortelle ham om saken.

— På et eller annet vi handler dette om å forsyne den ene siden med et instrument. Vi har jo ikke noen boikott av noen av partene, men det er klart at det lett vil kunne oppfattes som om at i hvert fall disse båtprodusentene har valgt side i en fryktelig vanskelig konflikt.

Forsker Hugo Stokke tror ikke Viksund-gaven får noen konsekvenser for Norges forhold til partene i borgerkrigen.

— Man må kunne si at å gi støtte til en krigførende part i en pågående borgerkrig er politisk problematisk, selv om selskapet mener de gjør det av forretningsmessige grunner. Men det vil neppe skade den norske regjeringen. Kanskje kan det være positivt for Norges forhold til myndighetene, sier Stokke.

Den norske regjeringen har hatt et anstrengt forhold til den sittende srilankiske regjeringen i flere år.

Ingen i Utenriksdepartementet var tilgjengelig for en kommentar mandag kveld.

GAVE: Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa og Jostein Viksund studerer den nye båten, under overrekkelsen fredag. FOTO: SRI LANKAS FORSVARSDEPARTEMENT