Været klaffet og tilskuerne strømmet til sentrum av Stockholm lørdag. Langs bryllupskortesjens rute sto det tett i tett av folk som ville hylle kronprinsesse Victoria og prins Daniel på deres ferd gjennom gatene etter vielsen.

Etter å ha blitt hyllet av sangere på Lejonbakken ved Stockholms slott, tok kronprinsesse Victoria ordet for å takke det svenske folket.

**Les også:

Her er bryllupsmenyen**

— Kjære, kjære venner!

— Jeg vil begynne med å takke det svenske folket for at dere har gitt meg min prins. Vi, min mann og jeg, er utrolig glade og takknemlige for at så mange vil være her og feire sammen med oss. Dette er den absolutt største dagen i vårt liv. Å kjenne deres støtte betyr mer for oss enn dere noensinne vil kunne forstå. Dette er utrolig. I dag er en dag som vil være med oss i våre hjerter i resten av vårt liv. Takk!

Folkehav

Ifølge politiet var rundt en halv million mennesker møtt opp for å hylle brudeparet i Stockholms gater lørdag ettermiddag.

På forhånd hadde svensk politi anslått at nærmere 250.000 tilskuere vil innta gatene i Stockholm. Noen få av dem hadde sågar kommet kvelden før for å sikre seg en god plass langs kortesjeturen.

Over gatene i byen vaiet det svenske flagg og dekorasjoner. Allerede fredag var de fleste av blomsterdekorasjonene på plass. Store TV-skjermer var rigget opp mange steder slik at folk skulle få med seg vielsen i Storkyrkan lørdag ettermiddag.

Da vielsen var over, hersket kontrollert kaos i sentrum, der folkemasser skulle forflytte seg. Samtidig dannet det seg lange køer ved bodene som solgte «bryllupspølser» og kaldt drikke.

Norske

Tross lavere interesse enn forventet i Sverige, har svensker strømmet til fra hele landet inn til Stockholm.

I tillegg er det mange utenlandske turister på plass, også flere nordmenn har tatt turen østover. Liv Kirkevold og Linda Eilertsen er ihuga rojalister og booket hotellrom for bryllupshelgen i Stockholm samme dag som forlovelsen ble kjent.

— Vi kom i går og nå leter vi etter gode plasser så vi får sett mest mulig. Men det er ikke lett, sier Kirkevold til NTB i morgentimene. Hun har god trening i å overvære kongelige evenementer.

— Jeg var i bryllupet til kongeparet i 1968, fulgte signingsferden og fikk med meg kronprinsbryllupene i Danmark og Norge sammen med Linda.

— Men hun er verre enn meg, skyter Eilertsen inn.

— Liv har boden full av suvenirer.

Ennå har de ikke kjøpt noen offisielle produkter fra Sverige

— Det må vurderes nøye. Det skal være noe fint og verdig. Jeg kommer ikke hjem med postkort og nøkkelringer, sier Liv.

Sol og varmt

Klokka er 10 gjallet de første kanonsaluttene over Stockholm, som da lå badet i sol. Flere av de oppmøtte fryktet varmen når de skulle vente langs kortesjeruta i seks- sju timer, men skiftende skydekke gjorde det hele ganske behagelig.

Med en gang vielsen var over ble lyden av sikkerhetshelikoptrene over brudekortesjen dominerende, kombinert med ulike jubelbrus fra folket etter hvert som den åpne vognen passerte. Flere korps sto også langs ruten og spilte til de nygiftes ære.

Liv og Linda fra Oslo skulle rett tilbake til hotellet, der champagnen sto kald og ventet:

— I kveld skal vi ut, spise god mat og feire kjærligheten.