– Oi, oi, ikke dårlig! utbrøt Victoria da hun åpnet gaven fra den svenske regjeringen.

Den omfangsrike pakken viste seg å inneholde en flatskjerm-TV, tiltenkt kronprinsessens arbeidsrom på slottet i Stockholm.

– Hun virket fornøyd. Vi har henvendt oss til velinformerte kilder for å kunne oppfylle ønsket hennes, sa statsminister Fredrik Reinfeldt, som hadde med seg kona Filippa og datteren Ebba til bursdagsfeiringen ved slottet i Stockholm.

Victoria var kledd i et lilla skjørt og hvit, bluselignende topp da hun tok imot representanter for Riksdagen, regjeringen og flere organisasjoner på slottet. Tidligere på morgenen var kongefamilien samlet til en privat gudstjeneste i Slottskyrkan.

– En ape?

Også Nordiska museets & Skansens vänner var blant de mange som forærte kronprinsessen en gave.

– Er det en ape? Jeg har alltid ønsket meg en ape, sa Victoria og lo da hun fikk gaven.

Og det viste seg at hun hadde gjettet riktig.

– Nei, er det en ape? Så festlig, sa hun henrykt.

Hun smilte enda bredere da Skansenakvariets sjef Jonas Wahlström overrakte et innrammet bilde av apen. Wahlström forklarte at det er en løveape, som er en av verdens mest utrydningstruede apearter.

Men apen skal ikke flytte inn til kronprinsessen på Drottningholm. Den skal fortsette å være på Skansen, hvor et skilt skal informere de besøkende om at den har en kongelig eier.

Kronprinsessen fikk også 100.000 svenske kroner fra Täby galopp til Kroprinsessan Victorias fond. Fra Västra Götalands-regionen fikk hun et naturhus som skal bygges ved Läckö slott og får navnet Victoriahuset. Kronprinsessen er nemlig også hertuginne av Västergötland.

Kongelig bursdagssang

Etter gaveåpningen fortsatte kronprinsessen bursdagsfeiringen i borggården ved slottet for å høre et militærorkester spille i nærvær av hele den svenske kongefamilien, skriver avisa Dagens Nyheter.

Kronprinsessen fikk blomster fra barn som var med på feiringen, og tok seg tid til å hilse på flere av de frammøtte i borggården.

Utover ettermiddagen dro kronprinsessen til Öland, hvor hun tok imot folkets gratulasjoner på Sollidens slott. Kronprinsessen, som da hadde skiftet til en skogsgrønn kjole, brukte god tid på å ta imot alle hurrarop og gaver fra alle som hadde samlet seg der.

Også kong Carl Gustaf var i godt humør og sang for bursdagsbarnet opptil flere ganger.

Det gikk staselig for seg under feiringen i Sverige i dag.
Jonas Ekströmer
30-årsjubilanten Victoria sammen med familien i borggården ved slottet i Stockholm. Fra v.: prins Carl Philip, kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, dronning Silvia og prinsesse Madeleine.
SCANPIX SWEDEN
EN APE? Victoria fikk akkurat det hun ønsket seg.
Patrick S?rquist
IKKE LANGT FRA STAMMEN: Ingen tvil i at Victoria ligner på sin mor.
Jonas Ekströmer