LENE SKOGSTRØM

— Nei da, forsikrer organisasjonssjef Øystein Eikeseth i Norsk Kennel Klub.

— Den jevne hundekjøper er fortsatt svært tradisjonell i valg av hund. Folk velger rase etter hva den skal brukes til. Vi ser at de samme rasene på toppen går igjen fra år til år. Folk lar seg påvirke lite utenfra, verken av hunder på populære tv-serier eller filmer, eller hva kjendisene velger seg av hunderaser. Verken «101 dalmatinere» eller «Lassie» førte i sin tid til de store endringene. Schæferhund, norsk elghund, engelsk setter, border collie og golden retriever har lenge vært de fem mest populære, også de siste fem årene. Mens rottweiler og gordon setter har konkurrert om sjetteplassen.

Gamle travere på retur

Ikke desto mindre viser et dypdykk i statistikken til Norsk Kennel Klub de siste 29 årene at noe har skjedd innenfor hundetrenden. Schæferen, som i alle år har vært den ubestridte kongen blant norske hunderaser, hadde en topp på begynnelsen av 90-tallet.

Siden 1990 er antall nye schæfervalper mer enn halvert, og har ikke vært på lavere nivå siden NKK-statistikken startet i 1974. Schæferhundene har utgjort rundt 12 prosent av alle nye valper frem til rundt 1990, men er nå nede på bare seks prosent. I samme periode har rottweileren økt jevnt og trutt, mens elghunden har tapt terreng.

Den gamle traveren golden retriever har det sakte, men sikkert gått nedover med. Det samme gjelder labrador retriever. Både beaglen og den mellomstore puddelen, som før var populære, har gått kraftig tilbake.

Irsk setter og gordon setter var omtrent jevnstore frem til midten av 90-tallet, men siden har gordon setteren dratt fra sin irske slektning. Engelsk setter holder fremdeles teten.

Mindre tid og plass

Mangel på plass og mangel på tid er de viktigste grunnene til at folk ikke skaffer seg schæfer i like stor grad som på 80- og 90-tallet, tror lederen i Norsk Schæferhundklubb, Arild Strømsvik fra Stavanger.

— Schæfer er en stor hund som krever tumleplass. Det er blitt stadig flere restriksjoner på hundehold. Det er en av grunnene til at rasen sakte, men sikkert har gått tilbake, mener han.

— At folk har mindre tid til å drive med hund, merker vi som holder på med konkurransetrening. Konkurransetypene som krever mye trening og tid, er ikke så populære som de var. Trenden har snudd til konkurranseformer som er kjappere.

— Har schæferen fått konkurranse fra ny raser?

— Vi ser at mange som driver med lydighetstrening har gått over til border collie. Og noen velger kanskje rottweiler fremfor schæfer, mener Strømsvik.

Han regner med att nedgangen for schæferen nå har stoppet opp.

— Grunnen til schæferens enestående posisjon både i Norge og resten av verden, er at den er så allsidig og tilpasningsdyktig. Den kan brukes både som tjenestehund og redningshund, samtidig som den passer like bra som familiehund, reklamerer han.

Amstaff øker mest

Det er 204 registrerte hunderaser i Norge nå. Vi har fått hele 60 nye de siste 30 årene. Den omstridte american staffordshire terrier (amstaff) har økt mest de siste fem årene, og har klatret fra 50. til 13. plass på listen i fjor.

Grunnen til den kraftige veksten er frykten for at rasen blir forbudt. Dette har ført til at nye hunder er avlet frem langt raskere enn det som ville vært naturlig.

Av nyere raser som har gjort suksess i Norge de siste tiårene, finner vi Bichon Frisé og Nova Scotia-retriever.

— Australian Shephard var nyregistrert i 1994, men øker nå raskt, sier datasjef i NKK, Vidar Grundetjern. - Folk reiser mer enn før, og finner populære raser i utlandet som de tar med seg hjem og starter oppdrett på.

Det totale antall nye valper årlig i Norge har ligget stabilt mellom 23.000-25.000 de siste årene.

Aftenposten/Bergens Tidende