Små som marihøner, store som elefanter. Ti elefanter. I lommer, på hoder, rundt nakker. På hunder og katter.

Det er flagg på biler og i vinduer. Som klistremerker, som gardiner, som bandana. Flagg øredobber, flagg caps. Flagg kaker i bakeriene. Det begynte som en markering av patriotisme etter 11. september i fjor. Nå har det nesten blitt en besettelse i symbolisering. I et nabolag vi kjørte igjennom var husene helt inntullet i flagg — bokstavelig talt - surret i tråd med Stars and Stripes på. Mange butikker har fått permanente flagg i neon som de har i vinduene. Da vi i den nydelige sensommeren i helgen tok en tur til en strand utenfor byen, satt folk der i badebuksen med flagg stukket ned i sanden ved siden av seg. I respesjonen i bygningen der vi bor har de nettopp hengt opp et gedigent et. Rett over gaten er der en flaggbutikk. I utstillingsvinduet til en neglesalong oppdaget vi at de malte flagg, God Bless America og Twin Towers på falske negler. Det ble for fristende. Sue fra Malaysia brukte over en time på å få det fint. Det er vanskelig å få en skyskraper til å passe på en negl, om ikke man skal stappe inn to!

I løpet av den siste uken har det kommet opp flere og flere flagg. Man kan overhodet ikke hvile blikket noe steder uten å se en utgave av Stars and Stripes. Den voldsomme flaggingen er nok et utslag av en slags hjelpeløshet når det gjelder å markere 11. september.

Amerikanerne kjemper mot sitt instinkt, som tilsier fem tusen fioliner, syngende kjendiser, ballonger og fyrverkeri. Men det er selvsagt ikke passende i en slik sammenheng. Det må til verdighet, klasse, høytidelighet.

Det finnes ingen presedens. 11. september 2002 er den første i en lang rekke markeringer av denne dagen, en slags ny helligdag.

Så langt har byen valgt en forholdsvis lav profil på markeringen. Sekkepiper, opplesning av berømte tekster fra amerikansk historie (guvernøren har bestemt at det ikke skal holdes pompøse originale taler), en resitering av navnene til alle ofrene av tidligere ordfører Guiliani.

På sportsarrangementer som US Open finalene og åpningen av den amerikanske fotball-ligaen NFL var det mere ekstravagent patriotisme, i beste overdrevne arenastil, komplett med kjempeflagg. En av de få stedene der flagget er vanskelig å bruke, nemlig på radioen, kompenserer de ved å si God Bless America imellom reklamene.

Foreløpig er det bare Stars and Stripes som er trygt og sikkert. Med det kan amerikanerne la uttrykksbehovet komme til sin fulle rett. Fremtiden vil vise om denne dagen vil bli det amerikanske flaggets dag framfor noen andre. Mye kan tyde på det.

FLAGG: Amerikanske farger alle steder.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN