SOFIE BRUUN Sidney

— Australia har rett til å forsvare grensene. Denne saken dreier seg om økonomiske flyktninger, og ikke lenger om mennesker som er i nød, sier Chris kontant. Sammen med konen Dee fra Brasil nyter han utsikten til Sydney Harbour Bridge. Studievennen Matt som nettopp er kommet tilbake fra ferie i Shanghai er enig.

Både riksdekkende fjernsyn og de største avisene har utført meningsmålinger som viser at over halvparten av australiere støtter president John Howards beslutning om å nekte å ta flyktningene inn i landet.

Selv har Matt etter mye strev fått kjæresten Yingmei til Australia fra Kina. Kameraten Chris ser forelsket på sin brasilianske kone Dee og forteller at de brukte over et år på å få fast oppholdstillatelse for henne, selv etter at de hadde giftet seg.

— Reglene for å få oppholdstillatelse er kompliserte, forteller de. - Australia bør imidlertid bidra til å finne en løsning for flyktningene. Jeg håper forhandlinger med New Zealand og Indonesia gir resultater, sier Chris. Han har fulgt nyhetsbildet de siste dagene, men tar ikke kritikken fra norske myndigheter særlig tungt. - Hvor gammel er egentlig statsministeren deres? spør han. - Han ser ut som han passer bedre som vokalist i et boyband.

Barbecuen forener Australia

Mens alle i Norge har et søskenbarn på Gjøvik, har alle i Australia en slektning, venn eller arbeidskollega som er flyktning.

— Mine foreldre kom hit fra Moskva like etter annen verdenskrig, forteller drosjesjåføren mens vi kjører gjennom Sydney på jakt etter den australske folkesjelen. - De reiste hit med dårlige falske pass. Vaktene må ha forstått situasjonen og vært snille, forteller han.

Slike historier er Sydney full av. Byen blir gjerne blir beskrevet som gedigen smeltedigel for forskjellige kulturer. Restauranttilbudet er blitt berømt og menyene lokker med de mest fantastiske .

Men flere er begynt å stille spørsmål ved dette glansbildet. Er Australia så harmonisk som australierne vil ha det til?

— Historisk sett har vi vært et hvitt, anglosaksisk samfunn, og nå forsøker vi å håndtere en rekke ulike kulturer og folkegrupper. Australia er et isolert land, og derfor blir vi usikre. Jeg skulle ønske folk reiste ut oftere og så litt mer av verden. Jeg er ikke enig i flertallet på meningsmålingene som sier vi skal sende flyktningene tilbake, mener maleren Michelle Colocott.

Stoler på FN

Noen løsning på konflikten ser ikke australierne med det første. De fleste satser på at FN ordner opp.

— Situasjonen er meget interessant, sier drosjesjåføren før han slipper oss av. ý Både i Norge og Australia er det valg med det første. Begge parter har noe å tjene på situasjonen. Forhåpentlig kan FN hjelpe.

STØTTER HOWARD: Hvor gammel er egentlig statsministeren deres - han ser ut som han spiller i et boyband? Parene Dee og Chris, Yingmei og Matt tar ikke den norske kritikken så tungt, og mener Australia har rett til å nekte