Den Pulitzer-prisvinnende journalisten og forfatteren Ron Suskind har skapt store bølger i USAs hovedstad med sin nye bok om Barack Obamas tid i Det hvite hus, der presidenten beskrives som vinglete og uten evne til å fatte viktige beslutninger. Han skal også ha et voldsomt temperament, skriver Suskind.

Bølgene er skapt både på grunn av det svært negative bildet som tegnes av presidenten og hans stab, og fordi mange av kildene hans i ettertid sier at de er feilsitert.

I villrede

Boken, Confidence Men, tegner et bilde av Obama-administrasjonen som svært dårlig styrt. Obama skal ha vært i villrede over politikken sin – spesielt den økonomiske politikken – gjennom store deler av sine første to år som president.

Flere ganger skal Larry Summers, den tidligere finansministeren som ble satt ti å utforme Obamas økonomiske politikk, ha sagt at Obamas rådgivere var «alene hjemme», ifølge nettstedet The Daily Beast, som har skrevet en gjennomgang av boken.

— Jeg mener det. Vi er alene hjemme. Det er ingen voksne her til å bestemme, skal han ha sukket til daværende budsjettsjef, Peter Orszag, i 2010.

Både Summers og Orszag er nå ute av Obama-administrasjonen.

- Du valgte de gale folkene!

Obama kritiseres sterkt i boken for å ha valgt «feil» rådgivere da han overtok som president. Menneskene som hadde stått bak ham i valgkampen i 2008, da han i langt større grad enn sin rival, John McCain, klarte å berolige det amerikanske folk mens finanskrisen sto på som verst, ble vraket da Obama flyttet inn i Det hvite hus.

I stedet hentet han inn Summers, Orszag og den tidligere meglersjefen Tim Geithner til å lede sin økonomiske politikk, noe mange reagerte negativt på.

— Du valgte de gale folkene! Jeg skjønner ikke hvordan du kunne gjøre dette. Du valgte de gale folkene! skal en frustrert senator Byron Dorgan ha fortalt Obama tidlig i 2009.

Kvinnefiendtlig miljø

Arbeidsmiljøet i Det hvite hus i de første to årene skal ha vært preget av noen få sterke menn, med stabssjef Rahm Emanuel som en dominerende figur. Kvinner i administrasjonen ble ofte ignorert og tilsidesatt.

Spesielt Summers trekkes frem som en svært dominerende figur som ikke lot kvinner slippe til i møter.

— Jeg følte meg som et stykke kjøtt, sier tidligere kommunikasjonsdirektør Anita Dunn i boken.

På ett tidspunkt skal en gruppe kvinner ha bedt Obama om et møte for å diskutere problemet med ham. Han skal ikke ha tatt affære, ifølge Suskind.

Hevder de ble feilsitert

Mange av kildene, inkludert Summers og Dunn, har i ettertid sagt at de ble feilsitert i boken eller at de aldri har sagt de tingene som tillegges dem i boken. I et intervju med The Daily Beast sier Suskind at han tar disse utspillene med knusende ro.

— Et trent øye vil se at dette er ikke-nektende benektelser. Sitatet fra Anita var ett vi diskuterte flere ganger. Hun var klar over at det ville dukke opp i boken, sier han.