Av Klaus Justsen, Washington

USA har sammen med sine britiske allierte kastet seg ut i en siste hektisk diplomatisk offensiv i et forsøk på å samle de ni stemmene, som er nødvendige for å få vedtatt sitt nye resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet. Ved å gi Saddam Hussein og hans regime frist til 17. mars, håper forslagsstillerne at det blir lettere å overtale Angola, Kamerun, Guinea, Mexico, Chile og Pakistan til å stemme for resolusjonen. Så langt er forslaget bare sikret stemmene fra USA, Storbritannia, Spania og Bulgaria.

USA har ikke fått forkastet noe resolusjonsforslag siden avslutningen av Den kalde krigen. Frankrike forsøker med alle midler å tilføre USA et alvorlig nederlag. Utenriksminister Domenique de Villepin planlegger nå en rask rundreise til de tre rådsmedlemmene Angola, Guinea og Kamerun.

Lørdag falt Chile ned på nei-siden.

Angrep før 17. mars mulig

Samtidig gjøres det klart at et angrep mot Irak kan innledes tidligere enn 17. mars — hvis forslaget forkastes, eller hvis Frankrike, Russland og Kina nedlegger veto.

Forberedelsene til en militær aksjon er ikke blitt påvirket av fredagens dramatiske møte i Sikkerhetsrådet. På grensen mellom Kuwait og Irak er det laget åpninger slik at tankkolonner kan kjøre igjennom.

Den militære opptrappingen fortsetter samtidig i uforminsket tempo med overføring av tropper fra baser i USA. Mer enn en kvart million soldater vil være klar til å gå til aksjon om ganske få dager.

Den britiske utenriksminister Jack Straw sa i går at det ennå er mulig å unngå en krig. Han fremhevet samtidig at det har lykkes å skvise enkelte innrømmelser ut av Saddam Hussein bare fordi trusselen om maktbruk nå er troverdig.

Møte mandag kveld

Sikkerhetsrådet er innkalt til møte mandag kl. 22 norsk tid, og den amerikanske FN-ambassadøren John Negroponte sier at avstemningen om det reviderte resolusjonsforslaget kan komme allerede tirsdag.

President George W. Bush har tidligere sagt at USA vil kreve en avstemning, selv om de nødvendige stemmer ikke kan samles, eller at et veto fra et eller flere av de permanente medlemmer er uunngåelig.

I resolusjonsforslaget heter det at «Irak har unnlatt å benytte den siste sjansen til frivillig å avvæpne, med mindre Sikkerhetsrådet den 17. mars eller tidligere konkluderer med at Irak har demonstrert fullstendig, ubetinget, øyeblikkelig og aktivt samarbeid til å oppfylle sine forpliktelser til å avvæpne».

Irak ødela lørdag flere al-Samoud 2-raketter, men det er for lite og for seint, mener USA. Irakiske medier beskyldte lørdag USA og Storbritannia for å styre verden mot avgrunnen fordi de ikke anerkjenner tiltakene fra Bagdad som reell avvæpning. Dagsavisen Babel, som er eid av Saddams sønn Uday Hussein, skriver at Blix og ElBaradeis redegjørelser for Sikkerhetsrådet fredag beviser at Irak samarbeider fullstendig med våpeninspektørene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende