Diplomatene ble holdt i politiets varetekt i flere timer etter å ha blitt stanset nord for hovedstaden Harare. En av de amerikanske ambassadefolkene skal ha blitt banket opp.

– Politiet satte opp en veisperring, stanset kjøretøyene, skar hull i dekkene og tok mobiltelefonene til folkene mine. Krigsveteranene truet med å brenne kjøretøyene med mine folk i hvis ikke de kom ut og ble med politiet til en stasjon i nærheten, forteller James McGee, USAs ambassadør i Zimbabwe, til TV-stasjonen CNN.

De såkalte krigsveteranene er grupper av politiske aktivister som støtter Zimbabwes president Robert Mugabe.

– Rømte fra politiet

De vestlige ambassadefolkene ble sluppet fri torsdag ettermiddag, men myndighetene i Storbritannia og USA reagerer svært sterkt på hendelsen. Amerikanske myndigheter ba Sikkerhetsrådet om å møtes for å diskutere saken.

Myndighetene i Zimbabwe opplyser at de britiske og amerikanske diplomatene hadde vært til stede på et møte hos en opposisjonspolitiker, da politifolk ble sendt til stedet. Deretter skal ambassadefolkene ha forsøkt å flykte fra politiet.

Frykter valgfusk

Ambassadør James McGee var selv ikke sammen med diplomatene da de ble stanset ved veisperringen på landsbygda nord for hovedstaden Harare. McGee sier han tror ordren om å pågripe de vestlige ambassadefolkene kommer fra Zimbabwes øverste politiske ledelse.

Senere denne måneden skal den andre runden i presidentvalget i Zimbabwe gjennomføres, og McGee har liten tro på at stemmegivningen vil gå skikkelig for seg.

– På landsbygda er det utelukket at dette blir et fritt og rettferdig valg, sier ambassadøren, som likevel oppfordrer opposisjonen til å delta.