— Det er kjekt å vinne, men gleden over å ha hund er viktigere, sier Stina Jansen. Ivrig sørget hun for at Jeppe og Ellie av rasen Pomeranian fikk helt strøken pels i går før de skulle inn i ringen og bli bedømt. For henne er de to hundene ekte kosehunder og det er hverdagens fine opplevelser sammen med hundene hun gleder seg mest over.

Stor interesse

Minst 4000 mennesker strømmet til Bergen Racketsenter på Bønes, der Norsk Kennel Klub arrangerte internasjonal hundeutstilling i går. Så mange kom for å delta og se på at det til tider var vanskelig å finne ledig parkeringsplass.

Interessen for å ha hund har økt de siste år. Mange tar godt vare på hunden sin og vil gjerne vise den frem, få den vurdert eller la den konkurrere med andre.

Margith Johnsen stråler. Den langhårene Sankt Bernhardshunden hennes, Inga, fikk rød sløyfe og ble champion i sin klasse. Hun sikret seg det fjerde sertifikatet for hunden og fikk også en internasjonal vurdering som gjør at hun vet at hunden nå kan konkurrere i hvilket som helst land.

— Inga er min beste venn og turkamerat, forsikrer Margith Johnsen og avslører at de flotte daglige opplevelsene med hunden betyr mer enn premieringen. Hunden er så snill og tar imot henne hver dag når hun kommer hjem.

Skjerper standarden

Utstillingen i går var den eneste internasjonale utstillingen som arrangeres i Bergen i år. Organisasjonssjef Øystein Eikeseth i hundeeiernes organisasjon Norsk Kennel Klub opplyser at utstillingen betyr mye for å skjerpe rasestandarden.

— Hunden vurderes etter internasjonale standarder. Utstillinger som dette bidrar dermed til å sikre at det er gode hunder som avles frem her i landet, mener Øistein Eikeseth. Han peker også på at det er viktig å være seg bevisst den funksjon hundene har. En schæfer egner seg for eksempel dårlig som gjeter- og hyrdehund fordi pelsen er så lang at den blir kald på lange regnværsdager i fjellet. Han peker også på at puddelens pongponger over leddene ikke bare er til pynt. De skal primært sørge for at leddene holdes varme.

Det duftet hund og slett ikke svett i Bergen Racketsenter i går. Bjeffende lyder hørtes både her og der. Mens hundeeierne foretok den siste finpussen av sine yndlingsdyr, vandret tilskuerne rundt og beundret de flotte skapningene.

Innerst i hallen konkurrerte 17 elitehunder i lydighet og ferdigheter. Flere av hundene imponerte oss. Border Collien Brains Kello Kuul fulgte sin eier Anette Thune svært punktlig, stoppet på de riktig stedene og sto rolig akkurat så lenge som den skulle.

Mye arbeid

— Mye lek og moro er viktig når det trenes lydighet. Det nytter ikke å være hard med hunden, sier ringleder Jan Roald Femme og understreker at det ligger utrolig mye arbeid bak å utvikle en elitehund.

Best In Show

1. plass rase St. Bernardshund, korthåret :

Courmayeur's Nobody Like Me Eier: Britt Marit Halvorsen, Bergen

2. plass rase Pomerainian:

Tom Elite's Golden Sun Eier: Dag løken, Oslo

3. plass rase Dachshund, strihåret:

Lamark Dalton Eier: Ove Lunde, Os

Gruppevinnere

Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjete r hund Rase: Bearded Collie

La-Faja's Yours Truly

Eier: Line Haugen

Gruppe 2: Schnauzer/Pinscher, M o losser og Sennen-hunder Rase: St. Bernardshund, korthåret

Courmayeur's Nobody Like Me

Eier: Britt Marit Halvorsen, Bergen

Gruppe 3: Terriere Rase: Norwich Terrier

Red Timber's Barnaby

Eiere: Betty og Bjørn Kristiansen, Hagan

Gruppe 4/6: Dachs-, drivende- og sporhunder Rase: Dachshund, strihåret

Lamark Dalton

Eier: Ove Lunde, Os

Gruppe 5: Spisshunder Rase: Pomerainian

Tom Elite's Golden Sun

Eier: Dag løken, Oslo

Gruppe 7: Stående fuglehunder Rase: Bracco Italiano

Smej's Antonio

Eiere: Live K. og Johan F. Larsen, aksevåg

Gruppe 8: Apporterende hunder Rase: Golden Retriever

Tottenlina Observer

Eier: Jenny Andersson, Sverige

Gruppe 9: Selskapshunder Rase: Cavalier King Charles Spaniel

Jørsi's Heldig Gris

Eier:Liv Anne klubben, Koppervik

Gruppe 10: Mynder Rase: Whippet

Courtborne Keyzer's Eomer

Eier: Freddy Ellingsen, Haugesund