KLAUS JUSTSEN

Al Qaida-lederen forlanger de 12 kunstnerne som laget karikaturtegningene av profeten Muhammed, utlevert så han kan stille dem for en dommer og straffe dem.

Kravet ble fremsatt på lydopptaket som den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera sendte i går.

Muslimsk boikott av USA

Bin Laden, som ifølge amerikanske etterretningsfolk er isolert i det fjellrike grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan, sier ikke noe om hvordan en «rettssak» mot kunstnerne skal gjennomføres, men går ut fra at de er skyldige.

Han oppfordrer også til en verdensomspennende muslimsk boikott av amerikanske varer.

Båndopptaket er det første budskapet fra den saudisk-fødte terrorsjefen på mer enn tre måneder. På båndet hevder bin Laden at den vestlige verdens beslutning om å innstille støtten til palestinerne etter Hamas valgseier, er bevis for et «sionistisk korstog» mot islam.

Darfur

Bin Laden tok også opp situasjonen i Darfur-regionen i Sudan. Også denne konflikten er en del av korstoget mot islam, hevder bin Laden og oppfordrer hellige krigere til å reise til regionen.

— Jeg oppfordrer hellige krigere og deres støttespillere, særlig i Sudan og på den arabiske halvøy, til å forberede en langvarig krig mot korsfarernes plyndring vest i Sudan, sier bin Laden. Oppfordringen kommer med en tilføyelse om at det ikke er målet å forsvare regjeringen i Khartoum, men islam, dets land og dets folk. Bin Laden levde i Sudan inntil for 20 år siden, da han ble utvist og søkte tilflukt i Afghanistan.

Flere eksperter sier at stemmen på båndet lyder som Osama bin Ladens.

På det forrige bin Laden-opptaket, fra 19. januar, truet al Qaida-sjefen med at nye angrep ble forberedt. På en senere full utskrift av båndet forklarte bin Laden at han aldri ville la seg fange. Han ville bare leve i frihet og ikke la seg ydmyke. Det siste videoopptaket av bin Laden ble sendt like før presidentvalget i november 2004. Den halvannet år lange pausen i budskapene tolkes av amerikanske eksperter som tegn på at det har lykkes å sette bin Laden under press og at han kanskje er isolert fra sine nærmeste støttespillere.

I Washington hadde regjeringen ingen kommentar til de nye truslene. I Jerusalem tolket regjeringstalsmann Raanan Gissin angrepene på Israel som forsøk på å dempe økende misnøye i araberverdenen.

NY TALE: Et lydopptak som skal være av Osama bin Laden ble sendt på den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera i går. I talen beskyldes Vesten for å drive korsfarerkrig i Midtøsten og i Sudan. Bildet er tatt i Afghanistan i 1998. FOTO: REUTERS/SCANPIX