Men Russlands ledere er ikke redd for reaksjonene.

– Vi frykter ikke noen ting, heller ikke utsiktene til en kald krig. Men vi ønsker det ikke, sa Russlands president Dmitrij Medvedev tirsdag. Tidligere på dagen undertegnet han dekretet som anerkjenner de to regionene som selvstendige stater, dagen etter at de russiske folkevalgte ba ham om dette.

Vesten holder fast ved at Abkhasia og Sør-Ossetia tilhører Georgia. USAs president George W. Bush fordømmer Russlands opptreden som uansvarlig og i strid med gjeldende resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

«Øker spenningen»

I en kunngjøring som Bushs medarbeidere sendte ut i Crawford i delstaten Texas tirsdag, het det at den russiske nasjonalforsamlingens vedtak om anerkjennelse bare øker spenningen i regionen. Dermed blir også forhandlingsarbeidet vanskeligere, het det videre.

– De russiske folkevalgtes beslutning er i strid med atskillige resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd. Den strider også mot våpenhvileavtalen i seks punkter som Frankrike har meglet fram og Russlands president Dmitrij Medvedev har undertegnet, mener Bush.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice beklaget Russlands beslutning, mens Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som leder formannskapet i EU, fordømte den. Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa i en skarp kommentar at Russland har valgt å trappe opp konflikten med omverdenen.

Støre beklager

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager også Russlands beslutning, som han sier bryter med FNs prinsipper om territoriell integritet.

– Jeg er bekymret for de videre regionale og internasjonale konsekvenser det russiske vedtaket kan få, sier Støre.

FNs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sier Russlands handlinger «reiser tvil om Russland er forpliktet til fred og sikkerhet i Kaukasus.»

– Annektering

Georgia kalte Russlands anerkjennelse en annektering av de to territoriene.

– Dette er det første forsøket i Europa på å tvinge en nabostat i kne og forandre Europas grenser med makt siden Nazi-Tyskland og det stalinistiske Sovjetunionen, sa den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili.

Russland hevder beslutningen var nødvendig for å spare liv i de to regionene, der separatister har ligget i konflikt med georgiske styresmakter.

Medvedev gjorde det klart at Russland vil «beskytte» Abkhasia og Sør-Ossetia mot mulige angrep.

– Russland er en stat som må sikre interessene langs hele sin grense, erklærte Medvedev tirsdag.

Samtidig stilte en russisk toppgeneral spørsmål ved NATOs aktiviteter i Svartehavet, som han mente lå på et «ekstremt høyt nivå».

USAs ambassade i Georgia opplyste tirsdag at et amerikansk marinefartøy skulle legge til kai i den georgiske havnebyen Poti, som ligger ved Svartehavet, for å levere humanitære forsyninger. Senere trakk ambassaden meldingen tilbake. Poti ligger nær Abkhasia, og Russland har fortsatt styrker i byen etter den drøyt ukeslange krigen mot Georgia tidligere i august.

Champagnefeiring

Mens vestlige ledere vurderte sine reaksjoner, var innbyggere i Abkhasia i full gang med feiringen. I hovedstaden Sukhumi strømmet folk ut i gatene rett etter at Medvedevs kunngjøring var kjent. Folk skjøt i luften og åpnet champagneflaskene.

– Vi er så glade, vi har alle tårer i øynene våre. Vi føler stolthet for vårt folk, sier Aida Gubaz, en 38 år gammel advokat.

Også i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali meldes det om tilsvarende gledesscener.

Kutter NATO-bånd

Konflikten i Georgia har allerede fått en rekke konsekvenser for forholdet mellom Russland og vestlige land.

Russland oppleste at de vil ha en pause samarbeidet med NATO. Felles militærøvelser er lagt på is og et planlagt møte med Scheffer blir utsatt.

Moskva vil dessuten vurdere om NATO-fly skal få lov å fly i russisk luftrom, noe de i øyeblikket har.

Men det er uklart hvor store muligheter Vesten har til å straffe Russland. FN-sanksjoner er utelukket siden Russland selv sitter med vetorett i Sikkerhetsrådet. Frykten for at Russland kan vende seg mot forsøkene på å få kontroll med Irans atomprogram eller nekte NATO å bruke Russland som transittland i krigen i Afghanistan, vil også legge bånd på Vestens sanksjonslyst.

Hva synes du om Russlands rolle? Legg inn dine kommentarer under!

UMIT BEKTAS
STRINGER/RUSSIA
SERGEI KARPUKHIN