– Jeg tror dette er den verste stormen som har truffet Vietnam på flere tiår, sier lederen for en styringskomité for storm og oversvømmelse, Le Huy Ngo.

Over 70 personer er skadd, og titusenvis av mennesker har flyktet unna det frådende regnet og stormkastene, viser de foreløpige rapportene fra redningsmannskapene. Mange steder sentralt i Vietnam er strømmen borte.

Tyfonens sentrum traff i nærheten av Vietnams fjerde største by Danang rundt klokka 9 lokal tid. Dagen før evakuerte myndighetene 180.000 mennesker, mens flyavganger over hele landet ble kansellert på grunn av uværet.

Verste på ti år

På Filippinene er nærmere 150 mennesker meldt døde eller savnet etter uværets herjinger. Søndag steg tallet på bekreftede omkomne til 76, etter at 14 lik ble funnet av redningsmannskaper. Stormen er den verste på over elleve år, ifølge meteorologer.

Millioner av mennesker står fortsatt uten tilgang på strøm. Uten strøm virker heller ikke vannanleggene en rekke steder, noe som innebærer mangel på drikkevann i store områder.

Hundrevis av boliger er ødelagt, og flere veier og bruer er ufremkommelige på grunn av uværet.

Kritikk

I mai mistet 200 fiskere i Vietnam livet i en annen tyfon, og i ettertid er regjeringen blitt kritisert for å ha advart om uværet for sent, ifølge BBCs korrespondent i Hanoi.

USA sa søndag at de vil gi 100.000 dollar, rundt 650.000 kroner, i nødhjelp til Filippinene, der mer enn 90.000 mennesker fortsatt ikke kan vende hjem.