SISTE: Minst 12 personer ble drept da en mann skjøt rundt seg i Storbritannia i dag, ifølge britisk politi. Flere andre personer er blitt skadet.

Onsdag ved 11.30-tiden norsk tid fikk politiet de første meldingene om skyting i området Cumbria nordvest i England. Klokken 15 fant politiet Derrick Bird (52) død, med et våpen ved siden av seg.

Verste på 14 år

Ifølge nyhetsbyrået er dette den verste skyteepisoden i Storbritannia på 14 år, og politiet har 30 åsteder de nå undersøker.

Bevæpnet med hagle virker det som om drapsmannen valgte ut de fleste ofrene tilfeldig.

— Vi er fortsatt på et veldig tidlig stadium i etterforskningen, og foreløpig klarer vi ikke å forstå motivasjonen bak dette - eller finne ut om det var overlagte eller tilfeldige angrep, sier politiet i en pressemelding.

Kan ha vært planlagt

Peter Leder var kollega av Bird, og forteller at han hadde en vanlig samtale med drapsmannen tirsdag. Leder reagerte imidlertid på avslutningsordene til Bird.

— Han sa: «Vi ses Peter, men jeg kommer ikke til å se deg igjen», forteller kollegaen til Channel 4.

— Jeg forsto ikke hvorfor han sa det. Når jeg ser hva som har skjedd så forstår jeg hvorfor han ikke kom til å se oss igjen, fortsetter han.

Flere taxisjåfører skal være blant de som ble skutt. Leder tror imidlertid ikke at Bird hadde planlagt å skyte kollegaene sine.

— Jeg tror bare de var på feil sted til feil tid. Jeg kan ikke forstå hvorfor han gjorde dette mot kamerater han har jobbet med hver dag.

- Likte å skyte dyr

Peter Leder forteller også at Bird drev på med skyting.

— Han likte å skyte dyr i området rundt huset sitt og nærliggende områder som tilhørte bøndene, sier han til Times online og legger til at Bird hadde flere våpen.

— Det må ha klikket for ham, fortsetter Leder.

Andre personer som kjente Bird beskriver ham som en rolig fyr som ikke hadde spesielle problemer. Ingen av dem kan forstå hvorfor Bird valgte å skyte uskyldige mennesker.

- Moren blant de drepte

En av de drepte skal være en bonde som er skutt på kloss hold i åkeren sin, og flere av ofrene skal være skutt i ansiktet.

Vitner observerte Bird kjørende gjennom byen Whitehaven med haglen hengende ut vinduet, og flere har fortalt om ofre som prøvde å rømme, men ble skutt i ryggen.

Kilder avisen Independent har snakket med mener å vite at moren til Bird er blant de drepte.

Saken har rystet Storbritannia, og i ettermiddag kom statsminister David Cameron med følgende uttalelse:

— Regjeringen vil gjøre alt den kan for å hjelpe lokalsamfunnet og de som er rammet, og for å holde parlamentet orientert.

MISTENKT: Derrick Bird. FOTO: AP
HO