Dette dyret spiste bokstavelig talt dinosaurer til frokost, og brukte storfisk som snacks. Fagfolk på området fortidsskapninger sier at Sarcosuchus, som skapningen heter på vitenskapsspråket, kunne bli mye eldre enn de fleste andre av den tidens dyr.

På enden av snuten hadde Sarcosuchus en utvekst på form og størrelse med en toalettskål. Det er uklart hvilken nytte dyret hadde av denne utveksten, som fagfolkene kaller en bulla, sier paleontologen Paul Sereno fra Universitetet i Chicago.

Diger

En voksen Sarcosuchus var åtte til tolv meter lang og veide opp til ti tonn. Det vil si at dyret var ti til femten ganger større enn de største av krokodillene som lever i dag, sier Sereno, som er hovedforfatter av en artikkel om dyret i vitenskapstidsskriftet Science.

Sarcosuchus levde i Krittiden, det vil si i perioden fra rundt 110 til 90 millioner år siden. Ifølge Science-artikkelen var ikke dyret noen krokodille i den forstand vi i dag bruker ordet, men en fjern slektning av dagens dyr.

Formen på det krokodillelignende dyrets kjever gir forskerne grunnlag for å fastslå at det var et rovdyr. Raden av tenner i underkjeven passer fint inn innenfor den tilsvarende raden i overkjeven, slik det er vanlig hos kjøttetere; tennene griper ikke inn i hverandre i lengderetningen, slik det er vanlig hos dyr som bare spiser fisk.

Snikende

Øyehulene viser at Sarcosuchus' øyne vanligvis var vendt oppover, noe som tyder på at dyret pleide å ligge under vannflaten og holde utkikk etter bytte.

— Hele den enorme kroppen på ti tonn ville være skjult, helt til dyret angrep, sier Paul Sereno, som tilføyer at Sarcosuchus selv var beskyttet mot angripere av et panser av beinplater innkapslet i huden.

Sarcosuchus trengte mellom 50 og 60 år på å bli fullt utvokst, mener paleontologene. Fra før av kjenner de til to såkalte superkrokodiller fra fortiden: Deinosochus, som terroriserte det som i dag er de amerikanske delstatene Texas og Montana for 70 millioner år siden, og Ramphosocus som levde for 15 millioner år siden og var litt mindre enn Sarcosuchus.

Sarcosuchus-fossilene som ligger til grunn for beskrivelsen i Science, ble funnet under utgravinger i Tenere-ørkenen i Niger i Vest-Afrika. Franske paleontologer fant en del av en Sarcosuchus-hodeskalle i dette området så langt tilbake som i 1964.

(NTB)

GIGANT: Mellom 10 og 12 meter lang, med en vekt på rundt 8 tonn - denne krabaten spiste dinosaurer til hovedrett og stor fisk som snacks. Og kanskje var den mer fyktet enn Tyrannosaurus Rex. Den lille skallen er fra en nålevende krokodille.
Illustrasjon: Reuters/Mike Hettwer og Paul Sereno