EU-kommissær med ansvar for utvidelsesprosessen, Günter Verheugen (bildet), sa i går at han følger situasjonen rundt EU-utvidelsen «svært tett».

— Diplomater jobber med å finne en løsning. Det tas kontakter hele tiden. Gi diplomatene tiden de trenger. Jeg er overbevist om at Liechtenstein og Tsjekkia finner en måte å løse flokene på som kan garantere at EØS utvides, sa Verheugen til tsjekkiske pressefolk.

Men kommissæren var nøye med å understreke at han ikke har gått direkte inn i prosessen som mekler eller budbringer.

Det vil Kommisjonen, i likhet med Norge, i det lengste holde seg unna. Grunnen er at de to partene vil unngå å måtte ta stilling til substansen i striden om historisk anerkjennelse mellom Tsjekkia, Slovakia og Liechtenstein.

En tsjekkisk diplomat BT snakket med i går kveld mente likevel at Verheugens forsiktige inngripen kan hjelpe til med å få fart på en tilsynelatende fastlåst situasjon.

Samme kilde opplyste ellers at Liechtenstein i går fremmet et nytt kompromissforslag, men visste ikke hva forslaget konkret inneholdt. Det var i går kveld ikke mulig å få opplysningen verken bekreftet eller utdypet. Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland kjente ikke til at noe nytt forslag var på bordet.

I dag kommer statsminister Kjell Magne Bondevik til Tsjekkias hovedstad Praha for å snakke med statsminister Vladimir Spidla og president Vaclav Klaus. Alle håper Bondevik etterpå kan presentere gode nyheter for EØS-avtalens venner.

Under gårsdagens besøk i Slovakias hovedstad Bratislava, fikk statsministeren - ifølge Norsk Telegrambyrå - ikke gjort annet enn å oppfordre sine samtalepartnere til å få fart på sakene.