– Denne handlingen er meget skuffende, sier talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, om Musharrafs erklæring.

– President Musharraf må stå fast ved sine løfter om å holde et fritt og rettferdig valg i januar, og han må gå av som hærleder før han igjen inntar presidentkontoret, fortsetter Johndroe.

USA har likevel ingen planer om å stanse den militære bistanden til Pakistan.

– På dette tidspunktet vil ikke erklæringen ha noen innvirkning på vår militære støtte til Pakistans innsats i krigen mot terror, sa Pentagons pressesekretær Geoff Morrell lørdag.

Ber om selvbeherskelse

Utenriksminister Condoleezza Rice, som søndag besøker Israel, oppfordrer til selvbeherskelse på alle fronter i Pakistan, og sier president Musharraf må stadfeste at det vil bli avholdt valg.

– Det er i Pakistans og det pakistanske folks interesse at landet går tilbake til å følge grunnloven, at det blir stadfestet at det vil bli avholdt valg av ny nasjonalforsamling, og at alle parter opptrer med selvbeherskelse i det som tydelig er en meget vanskelig situasjon, sa Rice søndag.

Kina, en annen av Pakistans nærmeste allierte, uttrykte bekymring over Musharrafs avgjørelse.

– Vi er bekymret for situasjonen i Pakistan, men vi tror de pakistanske myndighetene og det pakistanske folket er i stand til å løse problemene sine, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Liu Jianchao.

Bekymret

I Storbritannia oppfordret utenriksminister David Miliband Pakistan til å jobbe for «demokrati og et rettslig styre» for å «oppnå mål om stabilitet, utvikling og bekjempelse av terrorisme».

– Jeg er dypt bekymret for tiltakene som er tatt i bruk, ettersom de vil bringe Pakistan lengre ifra disse målene, sa Miliband.

I Paris uttrykte også det franske utenriksdepartementet «bekymring» og franskmennene oppfordret Musharraf til å «holde fast ved et rettslig styre».

Lignende uttalelser kunne også høres fra EU, hvor Samveldets generalsekretær Don McKinnon sa at unntakstilstanden er «et steg i feil retning og et alvorlig tilbakeslag for demokratiet».