Det aller verste vi hører, er lyden av noen som kaster opp, viser et forskningsprosjekt ved University of Salford i Manchester.

Verdens mest frastøtende lyd fant forskerne frem til gjennom en nettavstemning. Mer enn en million stemmer er avgitt på nettstedet www.sound101.org.

Her fikk besøkende si sin mening om en rekke skrekkelige lyder. Selv om negler mot tavlen ofte blir nevnt som den aller verste lyden, nådde den bare 16. plass på listen.

Mikrofonbråk

Nest verst var mikrofon-feedback, mens lyden av flere babyer som gråter samtidig, kom på tredje plass.

I lenkefeltet til høyre for denne artikkelen kan du høre de tre verste lydene, samt et radiointervju der professor Trevor Cox går gjennom topp ti.

— Jeg er drevet av en vitenskapelig nysgjerrighet for hvorfor folk grøsser av noen lyder, og ikke andre, sier professoren i en pressemelding om prosjektet.

Han mener vi nærmest er programmert til å bli frastøtt av oppkastlydene, ettersom det kan være avgjørende for liv og helse at vi holder oss unna noen som spyr.

Kvinner grøsser mest

Et av funnene i undersøkelsen er at kvinner reagerer mer enn menn på stygge lyder. Blant de få lydene som menn irriterte seg mer over, var lyden av småbarnsgråt.

Professor Cox planlegger nå et nytt prosjekt, der den vakreste lyden i verden skal kåres.

Son of Groucho (Creative Commons), Flickr.com