Raketten «Sojuz», med to russiske kosmonauter og den amerikanske turisten om bord, ble skutt ut fra basen Bajkonur i Kasakhstan. Utskytingen gikk problemfritt, og amerikaneren skal ha smilt idet han tok av med kurs for den internasjonale romstasjonen ISS.

Den kontroversielle romferden kunne ta til etter at den russiske romfartsorganisasjonen, RSA, og den amerikanske, NASA, i siste stund kom til enighet om prosedyren for ferden.

Drømmen oppfylt I en alder av 60 år er Dennis Tito blitt den første turisten i verdensrommet — ikke fordi han en gang arbeidet som romfartsingeniør, men fordi han kan betale billetten på 20 millioner dollar (180 millioner kroner).

Tito har løst billett hos russerne for en tur til den internasjonale romstasjonen ISS.

— Forventningen og spenningen overskygger de politiske uenighetene som har vært foran denne reisen, sa Dennis Tito bare minutter før utskyting. Han har tidligere fortalt at han alltid har ønsket å ta en tur ut i verdensrommet.

— Og nå ser det ut til at min drøm skal bli realisert, sa Tito.

Drømmen gikk altså i oppfyllelse lørdag, 40 år etter at Jurij Gagrin ble skutt ut som det første menneske i rommet.

Uenighet Problemene mellom det russiske RSA og det amerikanske NASA har vært både tekniske og prinsipielle. NASA er imot å ha sivile om bord, av sikkerhetsmessige grunner. NASA har dessuten for øyeblikket romferja «Endeavour» koblet til ISS-stasjonen, og har vært misfornøyde med at de må koble «Endeavour» fra for å gi det russiske «Sojuz» plass.

NASA ga sin endelige godkjenning av turistreisen til rommet etter at RSA sa de ville vente med å koble «Sojuz» til ISS, til «Endeavour» var på vei hjem. «Endeavour» er forsinket på grunn av kommunikasjonsproblemer med jorden, som ennå ikke er løst.

NTB