I ett-tiden natt til onsdag norsk tid, kom meldingen om at kapselen skal testes en siste gang før redningsmannskaper kan bli sendt ned i gruven. Redningsaksjonen, som tidligere tirsdag ble fremskyndet noen timer, er derfor utsatt.

Først skal kapselen sendes ubemannet ned i gruven, lastet med noe tungt, for å være sikker på at den tåler både turen og vekten. Deretter skal utvalgte redningsmannskaper heises ned til de 33 innesperrede gruvearbeiderne.

Og til slutt skal mennene, en om gangen, dras opp gjennom sjakten i spesial-kapselen.

Tar opptil to døgn

Ifølge TV 2 Nyhetskanalens reporter på stedet, vil det ta om lag 15 minutter å heise opp kapselen. Deretter sjekkes den nøye før den sendes ned igjen. Før redningsaksjonen starter, skal først en lege og så tre hjelpearbeidere sendes ned.

Den tomme kapselen blir utstyrt med et kamera for å se hvordan det går. Den vil bevege seg med en fart på omtrent én meter i sekundet, og det kan ta opp til to døgn før alle arbeiderne er reddet.

Kapselen har fått kallenavnet «Phoenix», etter fuglen som steg opp fra asken.

— Prosessen med å teste begynner om to timer. Denne prosessen vil ta et par timer, minst, og deretter vil vi hente opp den første gruvearbeiderne, sier gruveminister Laurence Golborne ved 01-tiden.

Dermed kan det se ut som opphentingen av første mann blir forsinket flere timer.

**Les også:

Rørt av gruveguttas samhold**

Hele verden venter

En hel verden venter nå på at den første av gruvearbeiderne skal opp i lyset, etter å ha vært innesperret i ti uker. Den utvalgte er 31 år gamle Florencio Avalos. Navnet hans ble offentliggjort et par timer før redningsoperasjonen var ventet å starte.

Avalos skal være valgt fordi han regnes som en av de sterkeste.

— Jeg er sikker på at han ikke selv ønsker å være først. Han ville nok gjerne ha sett at de andre ble hentet opp før ham, sier onkelen Alberto Avalos, som venter ved sjakten gruvearbeiderne skal heises opp gjennom.

Hans skal ha vært en sentral organisator siden de 33 innesperrede gruvearbeiderne fikk kontakt med omverdenen, noe som trolig også forklarer hvorfor nettopp han ble valgt ut som førstemann.

Tobarnsfaren Avalos er nestleder for arbeidslaget som har sittet innesperret i den sammenraste gruven. Florencio Avalos’ bror Renan er også å finne blant de innesperrede gruvearbeiderne, men han står langt nede på listen og må smøre seg med tålmodighet.

Når Avalaos har klatret ut av stålkapselen som skal bringe ham ut i dagen, er det 39 år gamle elektrikeren Mario Sepulveda sin tur Deretter følger 23 år gamle Carlos Mamani, den eneste bolivianeren blant gruvearbeiderne.

Blant dem som vil ønske gruvearbeiderne velkommen opp i dagslyset, er Chiles president Sebastián Piñera og hans bolivianske kollega Evo Morales.

**Les også:

Må drikke spesialvæske**

Enormt medietrykk

Politiet var tirsdag kveld travelt opptatt med å sette opp sperringer som skal hindre overivrige journalister i å komme i veien for nyttekjøretøy eller ambulanser. Nærmere 2000 journalister fra hele verden har nå tatt seg frem til den avsidesliggende gruven i ørkenen i Nord-Chile

Trykket fra mediene er et skår i gleden for de pårørende mens redningsaksjonen for de 33 gruvearbeiderne i Chile nærmer seg med stormskritt. Nervøsiteten er til å ta og føle på blant pårørende, pressefolk og myndighetspersoner som befinner seg i Håpets leir, som området over den nordchilenske gruva er døpt

— Akkurat nå er jeg rolig, selv om jeg fortsatt er svært nervøs. Jeg håper ikke at nervene svikter meg når redningsoperasjonen starter, sier Jessica Salgado, som venter på ektemannen Alex.

Chiles president Sebastian Pinera kom ved 21-tiden tirsdag kveld området de pårørende og nærmere 2000 journalister er samlet Han varsler at han vil stå ved gruveåpningen for å hilse hver enkelt av de 33 gruvearbeiderne velkommen etter hvert som de blir heist opp, skriver VG Nett.

Pinera understreker at de chilenske myndighetene har gjort alt som har stått i deres makt.

— I dag håper vi at den lange reisen vi har vært gjennom vil få en lykkelig slutt, sier presidenten.