Noe av spenningen er utløst på forhånd, ettersom både Blix og lederen for Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed El-Baradei, har tatt til orde for at inspektørene må få fortsette sitt arbeid.

— Bare halvveis

— Vi har hatt åtte år med inspeksjoner, deretter fire år uten inspeksjoner og har nå vært operative i to måneder. Da et det for tidlig å anse arbeidet i denne omgang for avsluttet, sa Blix i forrige uke.

El-Baradei synes å være av samme oppfatning.

— Vi er fortsatt bare halvveis. Men det går framover, og jeg ser ingen grunn til å avslutte inspeksjonsprosessen nå, sa El-Baradei i et intervju med nyhetsbyrået AP på flyet fra Wien til New York.

Ifølge FN-kilder vil både Blix og El-Baradei under sin orientering i Sikkerhetsrådet fredag ettermiddag norsk tid som for fjorten dager siden si at Irak ikke samarbeider 100 prosent, men samtidig vise til framgang på flere områder.

Russland imot ny resolusjon

Russland har allerede bestemt seg for at det ikke er nødvendig med en ny resolusjon om Irak i FNs sikkerhetsråd nå, sier utenriksminister Igor Ivanov.

Ifølge de russiske nyhetsbyråene som Ivanov snakket til da han ankom New York, er nye resolusjoner irrelevante.

— Vi har allerede resolusjon 1441, og hovedsaken nå må være å se til at den blir oppfylt, sa Ivanov.

Russland har dannet en felles front sammen med Frankrike og Tyskland mot det amerikanske presset for en krig mot Irak. De mener fortsatte våpeninspeksjoner er den beste måten å få til en irakisk nedrustning på.

(NTB - Reuters)

I FOKUS: Hans Blix og Mohammed El-Baradei, her under inspeksjoner i Irak.
FOTO: SCANPIX