Samtidig sier en tjenestemann i Sør-Korea at naboen i nord kan være i ferd med å forberede nok en prøvesprengning.

Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov sa tirsdag at han ikke kan utelukke muligheten for at Nord-Korea vil gjennomføre nok en prøvesprengning. USA advarer Nord-Korea om at en ny kjernefysisk test vil bli sett på som en krigersk handling.

Nord-Korea fordømmer sanksjonene som selv deres næreste allierte, Kina, støtter. Landets ledere sier at de har stått mot internasjonalt press før, og at de ikke har planer om å gi seg nå.

– Det er tullete å forvente at Nord-Korea vil gi etter for press og trusler denne gangen, nå som landet er blitt en atomvåpenmakt, sier en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement.

– Nord-Korea ønsker fred, men er ikke redd for krig, sier talsmannen videre.

USA bekreftet mandag at den underjordiske eksplosjonen 9. oktober faktisk var en atomeksplosjon, slik nordkoreanske myndigheter hevdet.

USA advarer

USAs viseutenriksminister Christopher Hill sier Nord-Korea bare vil bli enda mer isolert hvis landet gjennomfører enda en prøvesprengning.

– Vi ville alle anse enda en atomprøvesprengning som et krigersk svar fra Nord-Korea til det internasjonale samfunn. Nord-Korea må virkelig forstå at det internasjonale samfunn ikke kommer til å akseptere at landet blir en atomstat, sa Hill til journalister etter krisesamtaler i Sør-Korea.

Det hvite hus sier USA ikke vil bli overrasket dersom Nord-Korea utfører enda en atomprøvesprengning for å provosere.

– Det ville ikke vært lurt av dem, men helt klart ikke ukarakteristisk, sier talsmann Tony Snow for Det hvite hus.

Plutonium

Ifølge avisa The New York Times ble det sannsynligvis ikke brukt uran, men plutonium fra en liten atomreaktor. Ikke navngitte tjenestemenn sier til avisen at frykten for at Nord-Korea har utviklet et uranprogram med utstyr og kunnskap fra Pakistan, er ubegrunnet.

De amerikanske nyhetskanalene NBC og ABC sier at overvåkingssatellitter har fanget opp noe som kan være forberedelser til en ny atomprøvesprengning.

Dette er ikke blitt offisielt bekreftet, men en sørkoreansk tjenestemann, som ikke ville bli navngitt, sier regjeringen forbereder seg på muligheten av enda en prøvesprengning, og Sergej Ivanov sier altså at en slik prøvesprengning ikke kan utelukkes.

– Russlands reaksjon vil i så fall være akkurat den samme som den var på den første atomeksplosjonen, nemlig negativ, sier Ivanov.

Sanksjoner

FNs sikkerhetsråd vedtok forrige helg en resolusjon som innfører sanksjoner for å sette en stopper for Nord-Koreas atomvåpenprogram. Resolusjonen forbyr eksport av tunge våpen og luksusvarer til landet. Kontoer som brukes til å finansiere atomprogrammet skal fryses, og last som går inn og ut av den lukkede kommuniststaten, kan inspiseres.

Utenriksminister Condoleezza Rice kommer til regionen onsdag og skal besøke, Japan, Sør-Korea, Kina og Russland. Hun skal ifølge sine talspersoner forsøke å få i gang igjen de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet, som har vært fastlåst siden i fjor.

EUs utenriksministere krevde under et møte i Luxembourg tirsdag at Nord-Korea avstår fra å gjennomføre flere prøvesprengninger, og ba landet om å forplikte seg til en midlertidig stans i rakettprøveoppskytinger.