— Det vanskeligste er følelsen av ikke å kunne gjøre noe.

På Tertnes sitter en sliten mor og kjemper med tårene. I over et døgn har Hilde Merethe Lund forsøkt å finne ut hvordan det går med sønnen, når han kommer hjem og hva som kommer til å skje fremover.

— Det er så mange følelser som går gjennom hodet. Alt fra hysteri og sorg til frustrasjon. Jeg savner noen andre i samme situasjon som meg å snakke med, sier hun.

- Hvis han kommer hjem

I begynnelsen av juli dro Hassan André med en voksen venn av familien til Libanon for å besøke besteforeldrene sine. I to uker var turen vellykket, men så brøt kampene ut like sør for landsbyen.

— Egentlig skulle de reist en uke tidligere, men for at André skulle få med seg Sogndal-cup i fotball, utsatte vi turen en uke. Nå har jeg veldig dårlig samvittighet for det, forteller moren.

Familien til Hassan Andre bor i Ansar, en landsby 20 minutter i bil fra havnebyen Tyr. I løpet av torsdag snakket Lund med sønnen sin fire-fem ganger.

— Han var veldig preget av det som skjedde og sa hele tiden at hvis han kommer hjem, vil han aldri mer reise ned dit.

Kontrastene fra sommerstille Tertnes til krigsherjede Libanon kunne ikke vært større. Nå er Lund redd for at sønnen skal få problemer når han kommer hjem.

Sterke traumer

— Han er bare 12 år gammel, og ingen av foreldrene er med ham. Det er klart det han opplever vil gå inn på ham.

Hassan Andre, og dem han reiser med, har vært i kontakt med ambassaden, men foreløpig har beskjeden vært at de må forholde seg i ro.

— Jeg synes det har vært lite informasjon fra UD. Jeg håper de har noen form for hjelp til oss når han kommer hjem. Jeg tror det han har opplevd nå må bearbeides mye før alt blir som vanlig igjen.

Lund forteller at etter 11. september, 2001 har det vært vanskelig for Hassan Andre å være halvt libaneser og halvt norsk.

— Jeg er redd det han opplever nå vil føre til at han ikke lenger vil ha noe med den libanesiske siden i seg å gjøre

REISER SELV: - Neste gang reiser jeg med ham ned selv, Hilde Merethe Lund, med bilde av sønnen Hassan André, som er på besøk hos besteforeldrene sine i Libanon. ARNE NILSEN (foto)

Nilsen Arne