— Nå begynner det å rulle litt m hjelpearbeidet her. Folk fra kirken vår har vært ute på skoler, sykehus og tilfluktssteder og delt ut mat og små melkeflasker, sier Mori.

Hun forteller om flere i menigheten som er ansatt i firma som leverer matvarene og som har anledning til å hjelpe.

— Vi har fire mannfolk i 30-årene som er veldig engasjerte og som har vært rundt. På skolene traff de barn som bare får en skål ris hver dag og de ble veldig glad for litt karamellpudding, kan du skjønne, sier hun.

LES OGSÅ: Anniken bor fire mil fra atomkraftverket

Hjelpesendinger fra Nagoya

Mori og menigheten hennes holder til 43 kilometer fra kjernekraftanlegget og er derfor like utenfor 3-milsgrensen som er satt opp med restriksjoner.

— Jeg hørte akkurat på radioen at de ikke tør å slippe inn helikoptere fordi det er målt veldig høy radioaktivitet i området rundt reaktorene, men her som vi er er det helt ubetydelige mengder, sa de. Det er 50 personer som jobber nå for å hindre nedsmelting, sier Mori.

Hun og de andre i området utenfor 3-milssonen får bevege seg fritt og ta i mot lastebiler med hjelp.

— I morgen kommer en lastebil fra et sted 60 mil unna, for å gi oss fire tonn med mat, vann og madrasser. De tar også med bensin og ovner til oss. De har fått lov å kjøre på motorveien, sier hun.

Hjelpesendingene kommer fra flere menigheter i Nagoya, en by 40 mil syd for Tokyo og skal fortsette å sende en lastebil hver dag fremover.

— Vi mistet strømmen i går, men i dag har vi fått den tilbake. Vi har ikke fått noen anbefaling om å rømme eller holde oss innendørs. Målingene er på 2,11 mikrosievert. Reiser du tur-retur New York, så utsetter du deg for 90. Så det er ikke noe akutt. Vi har ikke fått noe anbefaling om å rømme eller holde oss innendørs, og vinden går ut mot havet i dag og i morgen, så vi er takknemlig for hver dag vi lever.

- Så du vurderer ikke å reise derfra nå?

— Nei! Svaret kommer helt kontant.

Så en liten latter.

— Nei, det er noe med å være på rett sted til rett tid. Og det føler jeg virkelig at jeg er nå.

Hun skal likevel reise til Europa på konferanser og møter i april.

— Ja, den turen har vært planlagt lenge og er bestilt og betalt. Jeg håper at ting da går greit her og at hjelpearbeidet er godt i gang, sier hun.

Les flere saker om tragedien i Japan: