Det er stor sannsynlighet for at urolighetene i Kirgisistan vil ende med en ny revolusjon, mener rådgiver Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité.

— Vi er redde for at myndighetene vil gå enda kraftigere til verks. Myndighetene bør forholde seg rolige og ikke gi ordre om å skyte på demonstranter slik at dette spinner helt ut av kontroll, sier Dale til NTB.

Ifølge politikilder ble minst tolv personer drept, blant dem landets innenriksminister, under omfattende demonstrasjoner i flere byer mot det autoritære regimet til president Kurmanbek Bakijev onsdag.

Dette er et land hvor folk har vært vant til å kunne uttrykke meningene sine gjennom demonstrasjoner

Rådgiver Ivar Dale i Den norske Helsingforskomité

- Minner om 2005

Dale bodde i to år i Kirgisistans hovedstad Bisjkek, hvor han drev den norske organisasjonens kontor inntil det ble stengt av sikkerhetstjenesten i landet i oktober 2008.

— Dette ligner veldig på det som skjedde i 2005, sier Dale og refererer til den såkalte tulipanrevolusjonen for fem år siden. Da ble president Askar Akajev tvunget til å gi fra seg makten.

— Bakijev har gjort feil ved å sette inn et stadig mer autoritært regime i Kirgisistan. Dette er et land hvor folk har vært vant til å kunne uttrykke meningene sine gjennom demonstrasjoner, noe som er blitt forbudt de siste to årene. En lang rekke arrestasjoner har gjort folk veldig aggressive mot myndighetene, sier Ivar Dale.

Misliker Bakijev

Han viser også til at høye priser på gass og strøm har rammet mange fattige kirgisere hardt. Også korrupsjonsanklager mot Bakijev-familien og innsettingen av presidentens egen sønn i en viktig posisjon har bidratt til å utløse urolighetene, mener Dale.

Den tidligere Sovjet-republikken Kirgisistan ligger i Sentral-Asia og grenser til Kina i øst og Russland i nord.

Både USA og Russland har militærbaser i landet, og det antas at reaksjonene fra disse to landene vil ha stor betydning for utviklingen videre.

KAMPER mellom politi og demonstranter i gatene i Kirgisistans hovedstad.
Azamat Imanaliyev