Egentlig skulle dette såkalt uformelle EU-toppmøtet handle om strevet med å gjøre den europeiske økonomien til verdens mest handlekraftige innen 2010. I stedet kan det komme til å dreie seg om å gjøre EUs utenrikspolitikk til verdens minst handlekraftige.

Mange frykter at EU-toppene ikke engang kan enes om å gi humanitær støtte til Iraks krigsofre. Noen mener — som Sveriges statsminister Göran Persson - at denne regningen må tas av USA, Spania og Storbritannia siden disse landene bryter folkeretten ved å gå til krig mot Irak. Det er ikke usannsynlig at Spania og Storbritannia vil si seg uenige.

I Underhuset tirsdag anklaget statsminister Tony Blair Frankrike for å ha den egentlige skylden for krigen i Irak. Hvis ikke Frankrike hadde flagget at landet ville bruke veto, kunne Saddam Hussein ha gitt etter for presset uten krig, hevdet Blair. Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin reagerte med å si seg «rystet». Hans president Jacques Chirac er ikke kjent for å nøle med å ta på slåsshanskene, og mange vil nok vente med en slags spenning på hva som skjer når han møter Blair.

En avlyttingsskandale truer med å forsure stemningen ytterligere. EU-talsmann Dominique-George Marro bekreftet i går at det er funnet avlyttingsutstyr i EU-Rådets hovedkvarter, Justus Lipsius-bygningen i Brussel.

Han ville ikke spekulere i hvem som står bak før etterforskningen er avsluttet.

Kablene og mikrofonene ble funnet i rommene de ulike delegasjonene bruker til interne møter. En melding i den franske avisen Le Figaro i går morges gikk ut på at utstyret var funnet i rommene som brukes av Tyskland og Frankrike, de to største motstanderne av krig i Irak. Den franske avisen hevdet også at belgisk politi ga «amerikanere» ansvaret.

Utover dagen kom det meldinger som tydet på at også andre rom var omfattet av kabelnettverket, blant dem rommet som brukes av den britiske delegasjonen. Ting tyder også på at avlyttingen har foregått lenge, kanskje helt siden Justus Lipsius ble bygget midt på 1990-tallet.

Dette reduserer kanskje sannsynligheten for at USA står bak, men en delikat affære er det uansett.