34 ferierende nordmenn i Mexico slipper trolig evakuering.

– Vi har nå håp om at den ikke rammer oss direkte, men treffer land lenger sør på Yucatán-kysten, sier César Vela på telefon til NTB. Han er agent for Apollo Reiser i Playa del Carmen, sør for Cancún, og har bistått nordmennene.

Er du rammet av orkanen? Kontakt bt.no på epost her, på vår tipstelefon 02211 eller på SMS/MMS til nummer 2211.

Flyplassen i Cancún var stappfull av turister på vei vekk fra uværet. Mexico sendte en strøm av tomme fly for å evakuere 90.000 turister fra Cancún og andre øyer langs den såkalte Maya-rivieraen, og 18.000 oljearbeidere er løftet bort fra 140 plattformer i Mexicogolfen med helikopter.

Ber Belize være forberedt

Myndighetene trakk imidlertid mandag et lettelsen sukk idet meteorologer spådde at Cancún og andre populære turistmål langs kysten kom til å slippe unna orkanens hovedløp, men de ba folk i områdene nær grensen til Belize om å være desto mer forberedt.

Etter beregningene skulle uværet treffe Yucatán natt til tirsdag lokal tid litt nord for grensa mellom Belize og Mexico. Orkanen var mandag plassert i nest høyeste kategori, det vil si kategori 4, med en vindstyrke på opp til 240 kilometer i timen, men på grunn av det unormalt varme vannet truet den med å nå kategori 5.

Norske i Yucatán

34 norske turistene som har reist til Playa del Carmen med Apollo Reiser, fikk mandag beskjed om at de ikke vil bli evakuert.

– De har fått beskjed om å holde seg på hotellene sine, opplyser César Vela til NTB mandag kveld norsk tid. Apollo-agenten forteller at alle hotellene i området har godkjente tilfluktsrom, og at orkanen er ventet å treffe Yucatán-halvøya cirka 150 kilometer lenger sør for Playa del Carmen.

Turistene har ingen reiseleder siden de reiser på et ruteflyopplegg.

– Det er agenten og hotellene som tar seg av dem i Playa del Carmen. Alle hotellene har evakueringsplaner klare og sikre tilfluktssteder som gjestene fraktes til, sier informasjonssjef Helen Begby i reiseselskapet til NTB.

Frykter flom i Belize

Den norske hjelpearbeideren Kjell Einar Vestli befinner seg i det lille landet Belize, sør for Mexico, der han er stedlig representant for Norges Røde Kors.

– Hvis orkanen treffer slik det er spådd, frykter vi store flommer i hele landet, noe som kan føre til epidemier og mangel på rent vann, sier Vestli til NTB. Han tror ikke uværet vil ta mange menneskeliv, men at det vil gå hardt utover hus, veier og annen infrastruktur.

– Situasjonen er litt kaotisk nå ettersom det ennå ikke er avgjort om vi må evakuere lenger inn i landet. Jeg vet ennå ikke om jeg skal sove hjemme hos meg selv i natt eller i en bygning som Røde Kors har lenger inn i landet, sier Vestli på telefon fra Belize by.

Unngikk direkte treff

Dean etterlot seg oversvømmede veier fulle av trær og hustak da den sveipet langs sørkysten av Jamaica søndag. Lokale myndigheter innførte portforbud, og søndag kunngjorde statsminister Portia Simpson Miller 30 dagers unntakstilstand på øya.

De fleste nektet imidlertid å følge myndighetenes råd om å gå til tilfluktssentrene av frykt for at husene deres skulle bli plyndret.

På de flate små Cayman-øyene var man lenge innstilt på et direkte treff, men orkanen passerte dem såpass langt mot sør at de bare fikk smake ytterkanten av stormen, med regn og kraftig vind.

Orkanen har kostet minst ni mennesker livet på sin ville ferd over Martinique, St. Lucia og Hispaniola

FORBEREDELSER: Innbyggere spikrer for vinduene på en skole i Tulum, som vil fungere som tilfluktsrom når orkanen treffer.
HENRY ROMERO
STORMSENTER: Orkanen «Dean» nærmer seg nå Mexico.
HO
ØDELEGGELSER: Slik så det ut ved Kingston på Jamaica etter at orkanen hadde passert.
CARLOS BARRIA