Hovedstaden Canberra vurderer å innføre den hardeste vannrasjoneringen i sin 180 år lange byhistorie. Den grønne plenen som dekker taket på landets nasjonalforsamling, kan bli gulbrun dersom tørken ikke snart tar slutt.

– Vannføringen i elvesystemet Murray-Daling kan bli 40 prosent mindre enn vi har trodd, sier Bill Heffernan. Han har ledet en utredning av mulighetene for å flytte hovedtyngden av det australske landbruket nordover, til mer nedbørsrike subtropiske strøk.

«Kjenner problemene»

– Vi kjenner til problemene, sier Australias miljøvernminister Malcolm Turnbull. Han advarer likevel mot unødvendig panikk, og sier regjeringen ikke vil øke bevilgningen på tre milliarder australske dollar (15 milliarder kroner) til omfordeling av vannressurser over en tiårsperiode.

Murray-Darling-bekkenet, regionen som får vann fra elvesystemet av samme navn, står for mer enn 40 prosent av Australias samlede jordbruksproduksjon. Hvert år eksporteres det varer for 22 milliarder australske dollar eller 110 milliarder kroner herfra.

Statsminister John Howard har oppfordret sine landsmenn til å be til Gud om regn. Men fortsatt er det like knusktørt i jordbruksdistriktene som er på størrelse med Frankrikes og Spanias samlede flateinnhold.

Nær bunnrekord

Sent i april kom det plutselig noen regnskyll sør i Murray-Darling-bekkenet, og mange håpet dette var et signal om at tørken endelig var over. Men i midten av mai var vannstanden i magasinene fortsatt nede på 12 prosent av det normale, farlig nær bunnrekorden.

Myndighetene i delstaten New South Wales, der mer enn 80 prosent av alle gårdsbruk er rammet av tørke, strammer nå opp innbyggerne. De må tenke seg bedre om og vise mer fornuft i vannbruken, blir det sagt.

Nordøst i Australia, i delstaten Queensland, har gruvekonsernet Rio Tinto varslet omfattende permisjoner ved en kullgruve. Årsaken er at den viktigste kunden, et kullfyrt kraftverk, skal redusere produksjonen med 70 prosent for å spare vann.