EYSTEIN RØSSUM

Over høyttaleranlegget spilles munter musikk fra Cuba, Slottsplassen i Köpenick er i ferd med å fylles opp, og Volker Kauder må finne seg i å få et rødt flagg hengt foran ansiktet. Valgkamp-plakaten med de konservative CDUs generalsekretær henger i en lyktestolpe bare få meter unna scenen der den tyske venstresidens Knoll og Tott om få minutter skal stå. Skjemmende og svært uheldig, selvfølgelig.

Trolig har ikke Kauder større lyst på å bli sett sammen med duoen Oskar Lafontaine og Gregor Gysi heller. De to toppkandidatene på venstresiden er valgkampens fremste prügelknaber, utskjelt og hånet som uansvarlige populister av de andre partiene.

Kan bli tredje størst

Like fullt kan det nye venstrepartiet ende opp som Tysklands tredje største når valget er overstått neste søndag. Det gamle PDS, som er en videreføring av det gamle statsbærende kommunistpartiet i DDR, har skiftet navn til Die Linkspartei og slått sine pjalter sammen med nystiftede WASG — «valgalternativ for arbeid og sosial rettferdighet».

Målet er å sanke stemmer over hele Tyskland: WASG kommer fra vest, der det gamle øst-partiet PDS aldri har greid å slå igjennom.

På de siste meningsmålingene ligger det nye venstrepartiet på 7-8 prosent, nok til å innta forbundsdagen med flere representanter. Samtidig sliter CDU/CSU og kanslerkandidat Angela Merkel: Målingene viser at de kryper nedover mot 40-tallet i oppslutning, og at den planlagte koalisjonen med de liberale FDP kanskje ikke vil holde til flertall i parlamentet.

Stemplet som sviker

— Det er vår fortjeneste! Det er vi som har sørget for dette! roper Oskar Lafontaine, WASGs toppfigur, til de mange frammøtte i Köpenick i det tidligere Øst-Berlin.

Han hamrer løs på både Angela Merkel og Gerhard Schröder, og beskylder dem for å ødelegge sosialstaten, hindre økonomisk vekst, gjøre de fattige fattigere og ikke minst de rike rikere.

— Hele forbundsdagen består av en eneste ny-liberal fraksjon! Det skal vi gjøre noe med! roper Lafontaine. Stor jubel.

Etterpå kommer venstrepartiets andre toppkandidat Gregor Gysi på scenen og skryter uhemmet av sin tidligere politiske motstander Lafontaine. Lafontaine var sosialdemokratenes kanslerkandidat i 1990, satt i Schröders første regjering som finansminister, og var også partiformann da det skar seg totalt og han trakk seg i 1999. I sitt gamle parti blir han i dag sett på som en sviker av det helt store formatet.

— De sier han er en forræder. Men det er de andre er forrædere! Oskar holdt fast ved sin sosialdemokratiske overbevisning, derfor er han ikke lenger med i SPD! roper Gysi - som er på hjemmebane i sin egen valgkrets denne lørdagen.

Mange mulige koalisjoner

På de siste målingene har SPD gjort flere små byks framover, og ligger på de beste målingene på 38 prosent. De har likevel langt igjen før det kan bli snakk om et fornyet flertall sammen med De Grønne, som ligger rundt sju prosent.

Av mangel på et klart flertall er det derfor duket for spekulasjoner rundt mulige koalisjoner: En storkoalisjon mellom de konservative og sosialdemokratene er en variant som har vært prøvd tidligere i tysk politikk. Også tanken om at De Grønne kan skifte side og sikre konservativt-liberalt flertall har vært luftet.

En tredje vri er en videreføring av dagens rød-grønne regjering, med de liberale som en ekstra kaolisjonspartner. En fjerde variant som blir nevnt er at det nye venstrepartiet hopper inn sammen med De Grønne og SPD.

Det siste kommer ikke på tale, skal vi tro Gregor Gysis tale i Köpenick i går:

— Galskap! Utenkelig! Vi er uenige om alt! For framtiden skal jeg ikke utelukke noe. Men nå? Aldri!

STRID TIL SIDE: De tidligere politiske motstanderne Oskar Lafontaine (t.v.) og Gregor Gysi vil gi Tyskland en ny, sterk venstreside, og blir jokerne i valget neste søndag.<br/>Foto: GORM K. GAARE