• Vi lever i konstant redsel, sier bergenseren Kari Smith (53). Hun mistet en vennefamilie på fem i Haifa-bomben. Yngstemann satt i barnevogn.

— Det oppleves som å miste fem av mine egne familiemedlemmer på én dag. Det er forferdelig, sier Kari Smith til Bergens Tidende.

— Familien satt i restauranten og spiste. Kvinnen sprengte seg i luften ved siden av barnevognen. Oppi der satt babyen, forteller hun.

De to yngste i vennefamilien Zer-Aviv var søsken på ett og fire år.

Den 29 år gamle palestinske selvmordsaktivisten tok med seg til sammen 19 i døden lørdag ettermiddag.

Blant dem var fem barn.

- Må være nytt angrep

Smith bor på Israels største Kibbutz, 10 km fra Haifa i Israel. Hun forteller at meldingen straks gikk ut om den savnede familien. Det var en bestemor, hennes sønn og svigerdatter og parets to barn.

— Det sosiale fellesskapet er nært på en Kibbutz. Vi spiser sammen, og deler alt. Dette er mennesker jeg bor med, spiser sammen med og arrangerer høytider med. Jeg har selv undervist den drepte 30-åringen B'tzalel på gymnaset i tre år. Han studerte nå for å bli kokk, forteller Smith.

De døde vennene måtte identifiseres ved hjelp av bilder av tennene.

— Hele kibbutzen er i sjokk. Vi støtter hverandre så godt vi kan. Den døde mannen har to søstre igjen her, sier hun.

Selv satt hun utenfor boligen og leste da ambulanser fra kibbutzen ble utkalt til åstedet.

- Kan ikke forberede oss

— I løpet av fem minutter hørte vi ambulanser over alt. Jeg sa til mannen min at det må være et nytt angrep. Vi så ingenting på tv, men fikk det bekreftet på internett.

Smiths israelske ektemann Sefi (47) er leder for den enorme Kibbutz Yagur, med rundt 1000 medlemmer. Etter bombeaksjonen sov han to timer natt til søndag, og var med på arbeidet med å sikre identifiseringen av de døde.

53-åringen fra Laksevåg er veldig klar over at hun har stiftet familie i et av verdens mest konfliktfylte områder.

— Vi er klar over at slike ting skjer. Siste gang i Haifa var det en buss som ble sprengt. Israel er ikke stort, vi kjenner alle mennesker som har mistet en av sine.

Alle må ringe mamma

— Du kan ikke forberede seg på at det kommer en telefon, og at du får beskjed om at noen du kjenner er strøket ut av denne verden. Vi lever i konstant redsel, sier Kari Smith.

Sammen med Sefi har hun de fire sønnene Nathan (14), Tom (17), Roy (24) og Nave (31).

Guttene har en stående ordre: Når en bombe eksploderer i Israel skal alle ringe mamma. Og de skal fortelle mor at de er ok.

Det er blitt mange telefonsamtaler.

— De eldste reiser mye rundt og jeg vet ikke hvor alle er til alle tider. Dersom jeg ikke hører noe etter 5-10 minutter, ringer jeg dem. Etter at jeg har sjekket guttene, ringer jeg min mor i Bergen, sier firebarnsmoren.

Lørdag var en av guttene inne i Haifa da bomben smalt. De andre var i trygghet andre steder.

Rømme til Norge?

Til daglig er Smith internasjonal koordinator ved Israels største lærerhøyskole, Oranim Academic College for Education. Mange av klassene har store grupper av israelske arabere, og den religiøse miksen består av jøder, muslimer, kristne og drusere.

— Vi har aldri hatt vold eller demonstrasjoner. Skolen er et eksempel på at det går an å leve sammen, sier Smith.

Hun betegner seg ikke som spesielt Sharon-vennlig, men tror dagens israelske statsminister virkelig ønsker å opprette en palestinsk stat. Selv tror hun det er veien å gå for å ende konflikten i Midtøsten.

Det hender hun ønsker å rømme volden og reise til Norge.

— Men min mann vil neppe være med, sier hun.

Også de israelsk-norske sønnene er sterkt knyttet til hjemlandet.

BESTEMOR: 54 år gamle Bruriya Zer-Aviv holder stolt barnebarnet Noya (1). Noya lå i barnevognen da en palestinsk selvmordsbomber lørdag drepte fem av familien Zer-Aviv, på restauranten Maxime i Haifa. <p/> FOTO: AP