Mobiliseringen er ikke rettet mot det colombianske folket, men har til hensikt å stanse USAs forsøk på øke sin innflytelse i området, sa Venezuelas forsvarsminister Gustavo Rangel på en pressekonferanse onsdag.

Ti bataljoner er utplassert på grensen mellom de to landene. 85-90 prosent av styrkene er allerede på plass, opplyser general Jesus Gregorio Gonzalez.

Styrkene som er sendt til grenseområdene, består av om lag 9.000 soldater, ifølge en militærkilde AP har snakket med. Andre setter tallet til rundt 6.000.

Forholdet mellom Colombia og de to nabolandene Venezuela og Ecuador blir stadig mer spent. Krisen ble utløst av at colombianske styrker sist helg gikk inn i Ecuador og drepte FARC-geriljaens nestkommanderende Raúl Reyes.

– Ikke bekreftet

Men USA mener uansett at mobiliseringen ikke er av en slik karakter at det er grunn til bekymring.

– Dette er ikke så stort som det blir meldt om, sier en amerikansk forsvarskilde som ikke ønsker å bli navngitt.

Mobiliseringen, eller mangelen på sådan, har ikke ført til noen store bekymringer i Pentagon, hevder kilden.

– Vi har ikke fått noen uavhengig bekreftelse på opplysningene om troppeforflytninger i det området, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino.

– Vi mener at Colombia og Ecuador burde være i stand til å løse dette seg imellom, og vi ser ikke noe behov for at et land som ikke er involvert, skal ta del i dette, sa hun videre.

– Fredelig

Venezuelas president Hugo Chávez snakket onsdag med sin franske kollega Nicolas Sarkozy.

– Jeg fortalte ham at vi er et fredelig folk og en fredelig nasjon. Vi ønsker fred, og ingen og ingenting kan få oss vekk fra veien til reell fred, refererte Chávez fra samtalen med Sarkozy.

Frankrike skal ha anmodet alle involverte parter om å vise tilbakeholdenhet.

Colombia sier på sin side at landet ikke har noen planer om mobilisering.

– Vi kommer ikke til å sende flere styrker til grensen enn de som allerede er der, sier Colombias visepresident Francisco Santos etter samtaler med EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana i Brussel onsdag.

Reuters/Scanpix