Over 2,5 millioner mennesker flyktet fra Galveston og Houston-området i forrige uke, da orkanen «Rita» holdt stø kurs rett mot Texas. I helgen ble det klart at Texas har vært forholdsvis heldig, i hvert fall sammenlignet med nabostaten Louisiana. Der er enorme områder lagt helt øde etter «Rita»s besøk. Flere byer står fortsatt under vann. Nå ber myndighetene om at de siste som oppholder seg i Lake Charles og andre hardt rammede byer, må å komme seg vekk så raskt som mulig.

Syv døde

De offisielle dødstallene etter «Rita» stoppet i går på syv. Mandag ble en familie på fem funnet døde i en leilighet i Texas, opplyser lokal presse. Familien har trolig dødd av kullosforgiftning fra en generator som ble tatt i bruk etter at strømmen gikk da orkanen herjet som verst, skriver avisa The Beaumont Enterprise.

En person ble drept av en tornado som kom i kjølvannet av orkanen, og en annen døde da «Rita» veltet et tre over ham. I tillegg døde 24 eldre mennesker på motorveien I-45 fredag, da evakueringsbussen de kjørte tok fyr og eksploderte. I statistikken blir ikke disse regnet som orkanofre.

Ordførerne i de rammede områdene, deriblant Bill White i Houston, mener at dødstallene er så lave fordi folk sluttet opp om masse-evakueringen. Det vil likevel ta lang tid før livet er tilbake som normalt for befolkningen i de tre berørte statene — Texas, Louisiana og Mississippi. Blant annet var 925.000 mennesker forstatt uten strøm i går. Mange hundretusen er også husløse, både etter «Rita» og «Katrina». Føderale myndigheter antar derfor at USA står overfor den største folkeforflytningen i landets historie.

Måtte evakuere

Hjemme hos Jostein Markussen (61) i Clear Lake, derimot, er hverdagen i ferd med å normalisere seg igjen i går. Markussen jobber skipsmegler for bergensrederiet Jo Tankers, men i går gikk han ikke på jobb.

— Jeg må få litt mat i huset, og senere skal jeg rydde i hagen. Orkanen felte en del grener og slikt, men alt i alt har jeg vært utrolig heldig, sier Markussen.

I midten av forrige uke hadde 61-årigen bestemt seg for å holde seg hjemme gjennom orkanen. Nabolaget hans ligger en halvtimes kjøring nord for Galveston, og huset til Markussen ligger 9 meter over havnivå.

— Torsdag ettermiddag skjønte jeg at jeg måtte komme meg vekk. Da var hele Clear Lake en spøkelsesby. Alle hadde dratt, forteller Markussen.

Natt til fredag tilbrakte han hos datteren i Houston, som ligger en drøy halvtimes kjøring lenger nord. Natt til lørdag dro hele familien inn til Hilton-hotellet i downtown Houston. Hotellet var erklært som en sikker bygning, og det var også her mange av redningsmannskapene tilbragte natten.

— Da vi skjønte at Houston kom til å bli spart, ble det nærmest fest på hotellet, forteller skipsmegleren.

Hva han kommer til å gjøre neste gang meteorologene varlser om kjempeorkaner i Mexikogulfen, har han ikke bestemt seg for ennå.

— Men for å si det slik: Hadde det gått slik de fryktet, og «Rita» hadde truffet Galveston med orkanstyrke 5, hadde alt dette vært en slagmark nå, sier Markussen.

HJEMME IGJEN: Skipsmegler Jostein Markussen er hjemme igjen i Clear Lake, etter å ha vert på flukt for "Rita" i et par dager. Nå Gjelder det å fylle opp kjøleskapet igjen. FOTO: IRINA LEE