Flyktningene lastet seg og sine få eiendeler opp på lastebiler da de første av to millioner flyktninger ble sendt tilbake til den krigsherjede Swat-dalen mandag.

Hæren hevder at den etter harde kamper har greid å presse Taliban ut av Swat-dalen nordvest for Islamabad, og regjeringen er nå ivrig etter å få flyktningene hjem igjen.

Flyktningstrømmen fra Swat-dalen var en av de største massemigrasjonene i verden i nyere tid. Den var helt på grensen av hva Pakistan kunne takle, og det kom langt mindre hjelp fra verdenssamfunnet enn hva landet ventet.

Storoffensiven mot Taliban ble iverksatt i april etter at de militante islamistene brøt en avtale om Swat og invaderte nye distrikter bare 100 kilometer fra Islamabad.

Hæren sier den har rensket Taliban ut fra Swat og Buner-områdene og at 1.700 militante ble drept i kampene. Men det er mistanke om at de bare søkte tilflukt i fjellene og venter på en anledning til å slå til igjen.

To millioner på flukt

De fleste av de to millionene som måtte reise fra krigsområdene, fikk husrom hos venner og slektninger. Men rundt 300.000 måtte ta til takke med teltleirer.

Myndighetene hadde på forhånd kunngjort at returen av flyktninger skulle starte mandag. Men den spede begynnelsen viser at de mangler ressurser til å takle en av de største humanitære utfordringene de har stått overfor.

108 familier reiste mandag fra Jalozai i 20 busser, mens noen tusen andre dro på egen hånd, men ble stanset for omfattende ID-sjekking. Myndighetene insisterer på at tempoet vil øke i dagene som kommer.

Mange er desperate etter å reise hjem etter flere uker i kvelende varme telt. Heten i lavlandet er uvant for folk fra den svale og kjølige Swat-dalen.

Lastebiler klare

I den støvete Jalozai-leiren med 4.000 flyktninger er busser og lastebiler stilt opp på geledd i den varme morgensolen, klare til å frakte de første flyktningene hjem.

– Jeg er glad vi skal reise hjem. Det har vært harde dager og altfor varmt for oss, men vi takker myndighetene som har hjulpet oss. Vi vil ha fred i vårt område, sier den 60 år gamle bonden Sher Zaman.

Men andre flyktninger klager over at de ikke har fått penger og nok mat. Hver familie var lovet 25.000 rupier (cirka 1.900 kroner), men mange har ikke fått pengene på grunn av byråkratiske problemer.

Ødeleggelser

Der er uklart hva flyktningene vender hjem til. Noen reportasjer viser store ødeleggelser på hus og boliger, men andre melder at skadene i Mingora, den største byen i Swat-dalen ikke er så store, selv om årets avling er ødelagt.

Myndighetene sier de har jobbet hardt for å gjenopprette strøm— og vannforsyningene i de viktigste byene, selv om mye gjenstår.

Den 30 år gamle frisøren Fawad Ali sier han håper Taliban er borte for godt.

– Vi setter vår lit til myndighetene fordi vi er arbeidsløse. De stengte virksomheten vår, sier han med referanse til Talibans forbud mot at menn klipper hår og skjegg.

Enorm utfordring

Den enorme flyktningkrisen er en stor utfordring for pakistanske myndigheter som frykter at den brede folkelige støtten til offensiven mot Taliban kan minske om flyktningene blir sittende for lenge i triste teltleirer.

Det er også frykt for at Taliban kan utnytte situasjonen til sin fordel. Det er allerede kommet meldinger om talibanere som infiltrerer leirene for å verve misfornøyde ungdommer.

Men noen kritikere mener at det er for tidlig å la flyktningene vende hjem, og at Taliban fortsatt er virksomme.