Ett minutt på seks, ifølge Greenwich klokken, avsluttet romstasjonen "Mir", en gang den store stoltheten i det sovjetiske romforskningsprogrammet, sin eksistens. Seansen kunne ses på russisk fjernsyn, hvor fire-fem deler av romstasjonen lyste opp den mørke himmelen i det de raste ned mot jorda.

Nedtellingen ble foretatt av Vladimir Solovjov, som selv var en del av mannskapet som fløy til romskipet 13. mars 1985, tre uker etter at "Mir" ble skutt ut i verdensrommet.

Den ventede dramatikken i forbindelse med landingen av "Mir" uteble imidlertid. Og etter hvert som spenningen slapp taket, var det flere overtrette øyne i kontrollrommet som lot tårene flyte fritt over at selve symbolet på Sovjetunionens pionerrolle i verdensrommet gjennom flere tiår med hard konkurranse mot USA, nå er ødelagt.

Supermakt — Vi har fullført et strålende stykke arbeid og vi har gjort det med verdighet. Radaren til våre amerikanske kolleger har bekreftet at nedstigningen har fulgt planen, sa sjefen for det russiske romforskningsprogrammet Jurij Koptev, etter at "Mir" hadde sunket i havet, rundt 3.000 kilometer sørvest for de britiske Pitcairn- øyene. Han takket ekspertene som har utført hele operasjonen feilfritt.

— Dette er enda et bevis for at Russland var og er en supermakt i verdensrommet, la Koptev til.

Bekymret Mens Russland hele tiden har insistert på at de rundt 1.500 delene av "Mir" ikke kom til å lande innenfor bebodde områder, forsikret myndighetene seg likevel for 200 millioner dollar, i tilfelle noen av delene skulle komme på vidvanke.

Flere regjeringer har vært bekymret for at noe ville gå galt under landingsoperasjonen, særlig tatt i betraktning de mange tekniske problemene med "Mir" de siste månedene, blant annet med flere databrudd. Den japanske regjeringen ba folk holde seg innendørs i de 40 minuttene det kunne være fare for at "Mir" skulle treffe de japanske øyene. Fem internasjonale flyturer som skulle gå gjennom "Mir"s nedstigningsradius, ble også utsatt.

En fiskerflåte på 27 båter ønsket imidlertid ikke å ta seg pause i tunfiskingen selv om romstasjonen var på vei mot området de befant seg i. Ingen ble truffet av deler fra "Mir", opplyste visedirektøren for sjøfartssikkerhet i New Zealand, Tony Martin.

Vraket "Mir" ble vraket for å prioritere ressursene på det internasjonale romprogrammet ISS. Det ble en dyr luksus å betale 250 millioner dollar hvert år for å holde "Mir" i lufta. Sjefen for det russiske romforskningsprogrammet sier imidlertid at de finansielle problemene ikke var de eneste som ga grunn til å vrake "Mir".

— Selv om vi hadde hatt penger til "Mir", ville det vært umulig å fortsette å ha romstasjonen ute i rommet. Det siste halve året arbeidet vi bare med å reparere "Mir". Jeg er trist på "Mirs vegne", men alt har en begynnelse og en slutt, sier Koptev.

(NTB)

Les også: Fakta om "Mir" Bakkemannskapene mistet kontakten med "Mir"

RETT I HAVET: Den russiske romstasjonen Mir brenner opp idet den entrer jordens atmosfære rett før klokken 07.00 norsk tid.