Organisasjonen RESF — «Utdanning uten grenser» - prøver å slå ring om familiene som trues med utkastelse, og har fått stor oppslutning. Franske lærere og foreldre «adopterer» innvandrerbarn uten papirer, og lover å gjemme dem for politiet. Det blir trukket paralleller til historier fra annen verdenskrig, da franskmenn gjemte jødiske barn fra nazistene.

— Jeg ble klar over hva som foregikk gjennom barna mine, forteller Cecilie - en kvinne i slutten av 40-årene som er med og organiserer masseinnleveringen av søknader om å få bli. Etternavnet vil hun ikke ut med - «jeg må beskytte familien min». Hun bor i en av Paris' beste bydeler, i 16. arondissement.

Både kamerater av barna hennes og foreldre som hun kjente godt fra skoleaktiviteter, viste seg å ikke ha lovlig opphold.

— Jeg ante ikke at de var papirløse. De stilte opp i foreldrerådet og for ungene sine akkurat som alle andre. Jeg ble sjokkert over at de sto slik på utsiden, sier hun.

Innenriksminister Sarkozy gikk med på en liten oppmyking, etter de voldsomme protestene mot barneutsendelsene. Han sa at uansett ville bare noen få hundre familier komme inn under den. Men nå ventes mange tusen søknader.

I den franske republikken er prinsippene om «frihet, likhet, brorskap» de grunnleggende. Etnisk opprinnelse skal ikke ha noe å bety, i teorien. Utlendinger som har flyttet til landet er en ting, barn som er født i Frankrike og som har fransk som morsmål noe ganske annet. Det vekker sterke følelser når også slike risikerer å bli kastet ut.

— Sarkozy gjorde en tabbe ved å gå så hardt ut. Alle dere ser her kommer til å få bli, spår Anita Rind, pensjonert journalist fra storavisen Le Monde. Hun er aktiv i RESF og hjelper de mange som har samlet seg utenfor politihovedkvarteret..

— Innenriksministeren kommer ikke offentlig til å gå tilbake på det han har sagt, men i praksis vil det ikke bli så strengt. Han fisker stemmer fra den innvandringsfiendtlige høyresiden, men vet samtidig at deportasjon av barnefamilier vil bli en stor skandale. Franskmenn flest - også folk godt til høyre - vil ikke godta det, sier pensjonisten.