THOMAS HEINE

Israels militærstyrker forsøkte i går formiddag å likvidere Abdel-Aziz Rantisi, en av de absolutte forgrunnsfigurene i Hamas, ved å skyte på bilen hans i Gaza med seks-syv missiler fra et Apache-helikopter. Rantisi slapp med lettere skader, mens hans livvakt og en forbipasserende kvinne ble drept og 29 ble såret.

Få timer etter ble tre palestinere drept og 32 såret i et nytt israelsk rakettangrep mot en bil på Gazastripen tirsdag. De tre drepte tilhørte samme familie, og mistet livet da den første raketten, som ble avfyrt fra et helikopter, bommet på målet og traff bygningen der de bodde i flyktningleiren Jabalya på Gazastripen. Det var ikke klart hvem som var målet for angrepet.

«Ekstremist og kriminell»

Angrepet vakte ikke bare sinne hos Hamas, som varslet snarlige gjengjeldelsesaksjoner, men også hos det palestinske selvstyret med statsminister Mahmoud Abbas i spissen.

Få timer etter angrepet svor Rantisi selv hevn fra sykehussengen.

— Vi vil fortsette vår hellige krig og motstand inntil den siste kriminelle zionist er fjernet fra dette landet, sa han til al Jazeera.

Det israelske angrepet kommer på toppen av flere palestinske angrep i helgen, deriblant en koordinert aksjon fra de tre førende militante organisasjonene Hamas, Islamsk jihad og Al Aqsa Martyrenes Brigader, som kostet fire israelske militærfolk livet i Gaza.

— Abdel-Aziz Rantisi er blant de mest ekstremistiske ledere av den kriminelle Hamas-organisasjonen i Gaza. Han har prediket og beordret drap, sabotasje, terror og oppvigleri i mange år, erklærte Israels regjering i går kveld.

— Staten Israel har all mulig grunn til å tro at Rantisis kriminelle aktiviteter vil tilta. De palestinske myndighetene har visst om Rantisis aktiviteter, men ikke gjort noe for å stoppe dem. Derfor tvinges staten Israel til å beskytte sine borgere og forsøke å stanse denne erketerrorists morderiske handlinger, het det i erklæringen.

Ikke den første

Den 56 år gamle Rantisi står Hamas' åndelige leder, sheik Ahmed Yassin, nær og har i de siste årene vært organisasjonens mest fremtredende talsmann. Han beskriver seg selv som medlem av Hamas' politiske ledelse og benekter alltid kjennskap til selvmordsbomber og andre aksjoner som den militære grenen av Hamas, Izz al Din al Qassam Brigadene, står bak. Ikke desto mindre oppfordrer han åpent, og gjerne i dramatiske vendinger, til angrep i så vel selve Israel som de okkuperte områdene.

Rantisi har tatt avstand fra det såkalte veikartet for fred, og han har skarpt kritisert Mahmoud Abbas for å gi etter over for Israel og USA og svikte sine landsmenn.

Det er langt fra det første israelske angrepet av denne type. F.eks. ble en annen av Hamas' politiske toppfolk, Ibrahim al Maqadme, likvidert i mars, og den militære Hamas-leder Salah Shehadeh og mange av hans familiemedlemmer ble drept av en israelsk bombe på et tonn sist sommer.

Timingen er imidlertid spektakulær denne gangen, bare en uke etter «freds-toppmøtet» ved Rødehavet der USAs president George Bush deltok. President Bush erklærte seg via sin pressetalsmann «dypt bekymret» over det israelske angrepet.