Topplederen i det italienske sivilforsvaret, Guido Bertolaso, sa så sent som 31. mars at han kjempet mot «de idiotene som nyter å spre falske nyheter» og krevde at de må straffes, skriver Corriere della Sera .

En av «idiotene» som Bertolaso snakket om er forskeren Giampaolo Giuliani ved det nasjonale laboratoriet for fysikk i Gran Sasso.

— Alle vet at det ikke er mulig å varsle jordskjelv, slo Bertolaso fast.

— Det er ikke sant, vi har forutsett dette, sier Guliani om det kraftige jordskjelvet som i natt rammet Abruzzo-regionen.

Les også: 50.000 kan bli hjemløse

Mange smårystelser Forskeren arbeider blant annet med å måle hvor mye radongass som siver opp fra jorden.

Giuliani hevder at det finnes et instrument som kan forutsi et kommende jordskjelv 6-24 timer før det inntreffer. Han presenterte seg selv og sitt arbeid på lokalt fjernsyn, og klippet ligger ute på Youtube.

Siden oktober skal det ha vært 200 rystelser i sentrale deler av Italia.

Truet med anmeldelse Ekspertene er imidlertid uenige i om jordskjelvet kunne forutsies eller ikke.

— Selv for ekspertene er det umulig å forutsi jordskjelv, selv om noen i de siste dagen har gjorde det, mener Giulio Selvaggi, professor ved det nasjonale instituttet geofysiske instituttet.

Guliani skal imidlertid for flere uker siden ha advart om at alle disse små rystelsene kunne være et signal om at det ville komme et større skjelv.

Giuliani ble anklaget for å ha spredt frykt, og dette førte ifølge den italienske avisen Repubblica til at han ble truet med anmeldelse.

AP Photo/Scanpix
AP Photo/Scanpix