— Libyas befolkning bør få velge nasjonalforsamling innen åtte måneder. Det sier Libyas statsminister og leder av interimregjeringen i landet, Mahmoud Jibril. Samtidig varsler han sin egen avgang, skriver Aftenposten.no.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Jibril at nasjonalforsamlingen må lage et utkast til en ny konstitusjon og velge en ny regjering. Prioritet nå må være å få våpnene bort fra gatene, stabilisere landet og begynne en forsoningsprosess, understreket han på World Economic Forum i Jordan.

Statsministeren ble lørdag spurt om når han planlegger å trekke seg.

— I dag, i dag, var svaret. Han trekker seg dermed før Det nasjonale overgangsrådet rekker formelt å erklære Libya som et fritt land.

Erklæringen skulle egentlig skje lørdag, men er nå foreløpig utsatt til søndag etter at diskusjonen om hvor og når Muammar Gadafi skal begraves har ført til intern krangel.

Kaos og kritikk

Stadig flere stiller seg kritisk til det brutale drapet på Libyas tidligere leder Muammar Gadafi. Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt uklare, men en rekke bilder og videoer som viser Gadafi i live, tatt til fange og det som trolig er mishandling, står i skarp kontrast til de libyske opprørernes påstand om at Gadafi ble drept i en skuddveksling.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier ifølge nyhetsbyrået AFP at «måten dødsfallet skjedde reiser en hel rekke spørsmål». FNs høykommisær for menneskerettigheter Navi Pillay krever granskning av drapet.

Amnesty International går enda lenger. Amnesty-leder Claudio Cordone sier at hvis «Gadafi ble drept etter at han ble tatt til fange, er dette en krigsforbrytelse og de ansvarlige bør stilles til ansvar».

Flere meldinger kommer også fra Sirte lørdag om at bygninger og forretninger utsettes for hærverk og plyndring av libyere som vil straffe Gadafi-lojale innbyggere etter at de fleste opprørssoldatene har forlatt byen.

Militære ledere i Misrata avviser lørdag at Gadafi skal obduseres, på tross av kritikken. De hevder han vil bli gravlagt innen 48 timer slik islamsk tradisjon krever.

Støtter drapet

Innbyggere i Misrata som nå står i kø for å se liket av libyas tidligere leder, avviser den internasjonale kritikken av drapet. Flere innbyggere i Misrata sier til Reuters at en rettssak ville hindret landet i å stabiliseres, og at Gadafi da ville fortsatt å samle sine støttespillere til kamp mot det nye styret i landet.

— Hva ville han sagt til moren til barna som ble drept eller jentene som ble voldtatt? Hvis man utleverte Gadafi til Den internasjonale straffedomsstolen ville han levd i luksus i Sveits og kanskje fått en dom på ti års fengsel. Så det er bedre at han ble drept, sier piloten Abdulatif til Reuters.

Statsminister Jibril gav uttrykk for noe av det samme da han ble spurt om han forstår den avskyen folk føler ved synet av den mishandlede kroppen til Gadafi:

— Folk i Vesten forstår ikke hvilken lidelse vårt folk har gjennomgått de siste 42 årene.