Fire amerikanske soldater ble drept i en selvmordsaksjon nær Najaf sør for Bagdad lørdag, og ifølge general Hazem al-Rawi var dette bare begynnelsen.

4.000 frivillige er kommet til Irak fra alle de arabiske land for å følge eksempelet til den irakiske offiseren som sprengte seg selv lørdag, sa al-Rawi. Ifølge talsmannen vil angrepene bli utført både av arabiske frivillige og den irakiske hæren.

Den amerikanske forsvarssjefen Richard Myers sa til BBC lørdag at de amerikanske og britiske styrkene vil endre taktikk for unngå å bli rammet av selvmordsbombere.

— Jeg tror vi kan justere vår taktikk slik at vi kan bekjempe denne trusselen, sa Myers.

— Martyroperasjonene vil fortsette, og de vil ikke bare bli utført av irakere, men av tusenvis av arabiske frivillige, sa den irakiske generalen.

­De har gitt løfte om at de aldri skal vende tilbake til hjemlandet og sier at de vil ende sine dager som martyrer i Irak.

Militære eksperter mener selvmordsbombene kan stille de amerikanske og britiske styrkene overfor nye utfordringer, fordi de aldri vil få vite hvilke irakere i soldatenes nærmiljø som er venn eller fiende.

Men frykten for selvmordsaksjoner vil også øke nervøsiteten og kanskje tapene blant sivile irakere som oppholder seg nær de utenlandske styrkene.

Amerikanske militære ledere sier at selvmordsaksjoner ikke vil stanse framrykkingen mot Bagdad, og sjefen for invasjonsstyrken, general Tommy Franks, sier at operasjonen går etter planen. Fremgangen har vært bemerkelsesverdig, sa han på en pressekonferanse søndag.

(NTB)

Enhver iraker er en potensiell selvmordsaktivist og kan stille den amerikansk-britiske invasjonsstyrken overfor nye utfordringer, ifølge militære eksperter. Ifølge en irakisk general har tusenvis av frivillige kommet til Irak fra hele den irakiske verden for å gjennomføre slike aksjoner. <br/>Foto: Reuters