• Byen har brent hver natt siden torsdag. I natt vil den brenne igjen, sier Mark Nadaud - afrikansk innvandrer i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois.

Advarselen ble tatt alvorlig og tilstedeværelsen av store styrker opprørspoliti var i går kveld tilstrekkelig til at det var rolig i bydelen. Rundt 22-tiden var det imidlertid noen ungdommer som kastet noen gjenstander mot bussene utenfor politiets hovedkvarter. Politiet svarte med tåregass, men så roet det seg igjen.

Men tidligere på dagen var det utbrente bilvrak og olme blikk som møtte de som tok turen til betongbydelen Clichy-sous-Bois utenfor Paris. Fire døgn med rene gatekamper på kveldene og storinnrykk av journalister på dagtid preget en by som fra før er ridd av arbeidsledighet, fattigdom og kriminalitet.

Torsdag skjedde det forferdelige, da en 15-åring og en 17-åring trodde de hadde politiet etter seg og flyktet inn i en transformatorstasjon. Begge døde av støt fra høyspentledningene, en tredje kamerat unnslapp med brannskader. Bare timer senere raste rene gateslag mellom flere hundre rasende ungdommer og tungt utrustet politi.

— Sover ikke godt

— Se her. Dette er jakken han hadde på seg. Han overlevde så vidt, sier Mark Nadaud og holder opp en svart treningsjakke. Det er svidd store hull i ermet.

— Du kan se den brente huden på innsiden her, sier han.

Nadaud sier han driver ungdomsarbeid i denne bydelen, at han kjente ungdommene som omkom, at han var like ved da det skjedde, at det var en kamerat av ham som først ringte til politiet og varslet om ungdommene inne i transformatorkiosken.

Nå har han akkurat vært på pressekonferanse sammen med borgermester Claude Dilain.

Borgermesteren har uttrykt sin sorg og medfølelse med ofrene, og sagt at han håper det ikke blir nye opptøyer til natten.

— Men jeg er redd jeg tar feil. Jeg kommer ikke til å sove godt i natt, sier Dilain.

«Skal spyles vekk»

I mange år har franske myndigheter slitt med store sosiale problemer og kriminalitet i innvandrerbydelene rundt Paris.

— Veldig mange er arbeidsledige. Byen vår er svært fattig, vi har ikke penger til de tiltakene vi gjerne skulle ha gjennomført, sier Dilain, som tilhører sosialistpartiet og dermed har lite pent å si om mannen som har havnet mest i skuddlinjen etter opptøyene: Den konservative innenriksministeren Nicolas Sarkozy.

Bare to dager før tragedien i Clichy-sous-Bois holdt han en tordentale i en annen Paris-forstad, Argenteuil, der han erklærte «krig uten nåde» mot kriminaliteten i drabantbyene. Han lovet at «forstedene skal spyles med høytrykksspyler», ungdommer svarte med å kaste stein og flasker på mannen som er blant favorittene til å ta over som fransk president etter Jacques Chirac.

— Sarkozy har gjort mye uklokt, sier borgermesteren og rister på hodet.

I går prøvde innenriksministeren å få til et møte med familiene til dødsofrene, for å roe gemyttene. Men han fikk avslag, de pårørende forlangte å få snakke med statsministeren i stedet.

«Alle lyver»

Inntil i går var over 30 politifolk kommet til skade i Clichy-sous-Bois. Flere titall biler var brent opp, et 30-talls ungdommer var arrestert, og en politipatrulje var blitt skutt på med skarpt.

Politiets statistikk viser at 2400 politibiler er blitt satt fyr på i Frankrike hittil i år, 9000 er blitt angrepet.

— Jeg skal si deg hvorfor byen brenner: Fordi alle lyver. Politikerne lyver, politiet lyver, alle alle alle, sier Mark Nadaud.

Hendelsene søndag kveld tar han som nok et bevis på det. Da ble en tåregassgranat kastet inn i den lokale moskeen, der mange var samlet for å markere Ramadan. Først sa myndighetene at det neppe var snakk om tåregass, men i går viste det seg å være en granat av typen politiet bruker. Hvem som kastet granaten, var i går kveld fortsatt uklart - uansett førte angrepet på moskeen til ytterligere spenninger mellom politi og ungdommer.

- Politiet provoserer

Mark Nadaud mener det beste politiet kan gjøre nå, er å holde seg unna.

— Det er politiet som provoserer. Det går ikke an å stoppe 12-13-åringer og forlange id-papirer. De er bare unger, sier 40-åringen, som ikke legger skjul på at dophandel og annen kriminalitet florerer i bydelen.

— Ungdommen går ikke på skolen, de driver gatelangs. Men det har vært rolig før, ikke så mye bråk som i mange av de andre bydelene rundt Paris. Aldri har det vært som nå. Jeg går hjem, før det bryter løs igjen, sier Nadaud, og forsvinner i skumringen.

En liten time senere kommer første meldingen om at en bil står i brann inne i sentrum.

Reuters