I går ettermiddag ble gulasj-kanonene kjørt frem foran parlamentet i Budapest. Kjelene i de vedfyrte, gamle militærkjøkkenene ble fylt opp med oppskårne poteter, kjøtt, gulrot og løk — gratis mat for å holde motet oppe på demonstrantene.

— I alle andre EU-land ville statsministeren trukket seg etter å ha blitt tatt i slike løgner, sier Zsuzsa, en av kvinnene som skjærer løk så tårene triller. Etternavnet vil hun ikke ha i avisen - de har tross alt blitt bedt om å gå hjem. Men flere tusen gjorde i stedet som henne. Med flagg, plakater og bannere protesterte de videre mot statsminister Ferenc Gyurcsany.

På en hjemmesnekret liten treplatting kunne hvem som ville stille seg i kø for å holde appell, kringkastet gjennom høyttalere drevet av et lite aggregat.

Vil ikke utsette lørdag

Et 60-talls personer ble skadd i opptøyene natt til i går, og igjen måtte politiet ty til tåregass og vannkanoner for å holde styring på demonstrantene.

Opposisjonsleder Viktor Orban i det klart største opposisjonspartiet, konservative Fidesz, sier han er imot voldsbruk, men støtter demonstrantene. Orban er en mann kjent for store ord, og på tv-nyhetene i går kveld varslet han så mange som 800.000 mennesker i gatene lørdag. Da går en lenge planlagt demonstrasjon av stabelen, i anledning lokalvalget 1. oktober.

Både statsministerens og Budapests borgermester har bedt Fidesz om å utsette demonstrasjonen på grunn av voldsbruken, men det avviste partileder Orban blankt i går.

Vil ha ekspertregjering

Orban vil gjøre lokalvalget til en slags prøvestein på folks tillit til regjeringen. Selv ønsker han seg en slags «ekspertregjering» med begrenset mandat, inntil det er holdt nyvalg.

Utenfor parlamentet i går ettermiddag var det likevel vanskelig å se for seg at protestene ute i gatene kan bli sterke nok til å tvinge frem et regjeringsskifte.

Mange av de fremmøtte tilhørte ørsmå partier helt ute på høyresiden. Og blant dem som holdt appeller var det langt mellom folketalerne.

— Husk at verden ser på oss, formante en mann som entret podiet med håndskrevet manus og vannkjemmet hår, før han måtte hjelpes ned - åpenbart for full til å komme helt i mål.

43 prosent ber ham gå

I dag var det planlagt en stor studentdemonstrasjon, i protest mot studiegebyrer som er innført. Denne har arrangørene valgt å utsette på ubestemt tid, fordi de ikke vil bli dratt inn i de siste dagenes uro.

Statsministeren holdt i går en åpen regjeringskonferanse, og møtte også både presidenten og parlamentspresidenten. Han lovet å holde fast ved den stramme spareplanen, og å straffe de demonstrantene som bruker vold.

En meningsmåling gjort tirsdag, viser at 43 prosent mener statsministeren bør trekke seg på grunn av løgnene. 38 prosent synes han skal fortsette - noe han også selv er helt klar på at han vil gjøre.

- Milliardærer alle sammen

73 år gamle Bèla Kovacs hadde ingenting pent å si om den reformerte kommunist-statsministeren og hans menn, der han ventet på at gulasj-kanonen skulle lades i går.

— De er jo millionærer og milliardærer alle sammen, sier han.

Statsminister Gyurcsany hadde hellet med seg i forretningslivet før han ble politiker, og er blant Ungarns rikeste menn. Pensjonisten Kovacs har da mer sans for mannen som ledet Ungarns kommunistparti fra 1956 til 1988, János Kádár.

— Han var i det minste som Columbo; han bar alltid den samme frakken. Statsministeren har jo ny dress hver eneste dag, sier Kovacs.